Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un „Hamlet“ constănțean, în variantă teenage, într-o coregrafie excepțională. Astăzi, festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Arta actorului (galerie foto)

ro

04 Apr, 2018 00:00 5037 Marime text
Aseară, pe scena Teatrului de Stat, în cadrul Olimpiadei Naționale de Arta actorului, la secțiunea Trupe de teatru, 15 elevi de la Secția Arta actorului a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ au dat viață personajelor din „Hamlet“, de William Shakespeare, pregătiți fiind de conf. univ. dr. Dana Enache.
 
Au luat loc în fotoliile teatrului, plini de emoție, atât părinți, cât și bunici și profesori dornici să se bucure de truda copiilor care e cert că iubesc această meserie și îndrăznesc să spere că vor putea urma o carieră pe scenă. Rolurile pe care le-au avut de interpretat nu au fost deloc ușoare, dacă e să ținem cont de replicile complexe ale acestei lucrări de referință ce face cinste oricărei instituții teatrale. Ce am văzut aseară însă a fost un excepțional exemplu că pasiunea nu cunoaște vârstă. Și când spunem aceasta, ne referim în special la prestația elevului Gabriel Roșu, care l-a întruchipat admirabil pe Polonius, la fel ca și frageda sa fiică, Ofelia (interpretată de Nicoleta Zghibarță).
 
Întrebată cum a ajuns să aleagă o piesă atât de grea pentru niște copii, Dana Enache ne-a mărturisit că a fost impresionată de fermitatea lui Ionuț Roșu (ce l-a interpretat pe Hamlet), care, deși a venit doar de o lună și jumătate la secția Arta actorului (transferat, cu diferențele de rigoare, de la Colegiul Comercial „Carol I“), a înregistrat un salt spectaculos.
 
Pentru vârsta lor, elevi de clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, cei 15 elevi și-au meritat cu prisosință aplauzele furtunoase de la final, semn al aprecierii de care merită să se bucure, sperăm, și astăzi, la festivitatea de premiere ce va avea loc de la ora 14.30, la Colegiul de Artă.
Și, nu în ultimul rând, ci poate înainte de toate, merită felicitată prof. Bianca Manta, cea care a semnat coregrafia spectacolului și care a îmbrăcat reprezentația într-un excepțional joc de lumini și umbre, împletit cu dansuri.
 
Președintele de onoare al juriului care va selecta câștigătorii acestei ediții a Olimpiadei este asist. univ. dr. Dana Dumitrescu, director general al Teatrului de Stat Constanța, președintele juriului - prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decan al Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius“ Constanța, iar președinte executiv este prof. Florian Stoica, inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Membrii juriului olimpiadei de Arta Actorului de anul acesta sunt: lect. univ. dr. Oana Sandu Botezatu, Universitatea de Arte „George Enescu“ Iași, lect. univ. dr. Ioana Barbu, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București, asist. univ. dr. Nicolae Mihai Brânzeu, Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Radu Niculescu, Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius“ Constanța, prof. Jozsef Kozsik, actor, membru al Asociației Culturale Tamacisza din Târgu Mureș. Secretarul comisiei Olimpiadei este prof. Carmen Chilea, Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dana Enache 04 Apr, 2018 10:02 Multumim pentru acest articol, ne onorează.