Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța 63 de elevi de liceu din Constanța au participat la primul Innovation Camp din proiectul european Re-Value (FOTO)

ro

03 Nov, 2023 10:43 919 Marime text

Pe 28 octombrie 2023, s-a desfășurat, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, workshop-ul Innovation Camp pentru liceeni, ca parte a proiectului european Re-Value (Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities).

Proiectul este finanțat prin Horizon Europe Research and Innovation Programme al Uniunii Europene și se derulează în perioada 2023-2026, în 9 țări, de către Norwegian University of Science and Technology (NTNU),  JA Europe și parteneri din rândul autorităților locale și a birourilor Junior Achievement. În România, workshop-urile sunt organizate de echipa JA România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța, transmite Primăria Municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat oficial.

În cadrul Innovation Camp, participanții au avut ca temă de lucru realizarea unui plan de proiect care să contribuie la îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea traficului din zona centrală a orașului Constanța. Elevii au lucrat pe baza unui studiu de caz și au beneficiat de mentorat și recomandări de la consultanți voluntari cu experiență și expertiză în domeniu.

Activitățile au urmărit dezvoltarea abilităților tinerilor (comunicare, lucru în echipă, creativitate), stimulând gândirea orientată spre business și găsirea de soluţii concrete, fezabile, cu un impact pozitiv asupra comunității și mediului înconjurător.

Echipele au prezentat planurile de proiect în fața unui juriu format din reprezentanți ai partenerilor proiectului și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care au evaluat soluțiile și au selectat propunerile care au un potențial și sustenabilitate, a mai punctat sursa citată. 

Locul I
-SMART-CT : un serviciu oferit de Primăria Constanța ce presupune vehicule pe hidrogen, dotate cu sistem autonom de navigare. Acestea au emisii ZERO – spre deosebire de masinile clasice care degajă emisii de carbon în mod direct și cele electrice care se alimentează cu electricitate produsă prin ardere de combustibil fosil(degajare de CO2).

Locul II
- Panouri la intrarea în zona peninsulară cu locuri de parcare disponibile: crearea de noi zone exclusiv pietonale,  o parcare etajată la Poarta 1,  suplimentarea rutelor de transport în comun spre zona peninsulară în week-end, trenuleț electric.

Locul III
Mărirea flotei de autobuze, prioritizarea transportului în comun prin benzi dedicate acestora și implementarea de măsuri de management al traficului (sisteme inteligente de transport). Campanii de promovare a mersului cu autobuzul.

Adrian Crăciun, mentor voluntar: „A fost o adevărată experiență și o reală plăcere să particip la această acțiune. Astfel de activități ar trebui organizate mai des și pe scară largă. Implicarea elevilor în genul acesta de acțiuni, cu deschiderea și entuziasmul specific lor, reprezintă un mare plus în înțelegerea nevoilor cu care comunitatea și, mai ales, generațiile viitoare se confruntă. Doar asa putem identifica cele mai bune solutii la provocările actuale, într-o problematică atât de complexă cum este mobilitatea urbană.”

Alin Vintilă, mentor voluntar: „Sunt extrem de încântat si onorat să împărtășesc experiența mea în procesul de organizare a concursului de mobilitate urbană, care a adus împreună  atâția elevi. Această inițiativă a demonstrat impactul pozitiv pe care îl poate avea educația asupra modului în care tinerii înțeleg și contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității noastre.

Organizarea unui asemenea concurs interliceal de mobilitate urbană a adus cu sine numeroase beneficii. În primul rând, acesta a oferit elevilor oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și gândirea critică prin soluționarea problemelor legate de mobilitatea urbană. Faptul că elevii au lucrat în echipe mixte din diverse licee a încurajat colaborarea și comunicarea institutionala. Tinerii, care nu se cunoșteau între ei,  au reușit într-un timp foarte scurt să lucreze în echipă și să vină cu idei inovative.

De asemenea, acest concurs a contribuit la creșterea conștientizării cu privire la importanța mobilității durabile în rândul elevilor și a comunității locale. Fiecare echipa mixtă formată din elevi de la licee de top si coordonată de un mentor a prezentat soluții inovatoare pentru problemele de trafic, transport public și mediu, arătându-și angajamentul față de un viitor mai bun.
Municipalitatea constănțeană își dorește să continuie să implementeze astfel de proiecte pentru a fi mai aproape de elevi și pentru a crește si dezvolta valori.”

Elevă, Liceul Tehnologic "Ioan N. Roman" Constanța: „Mi-a plăcut că am auzit multe idei noi și am realizat un brainstorming cu o echipă super. Consider că a fost o activitate de creativitate foarte buna care ne-a pus mintea la contribuție, fiind necesar să găsim o problemă din comunitatea noastră.”

Elev, Colegiul National “Mircea cel Bătrân” Constanța: „A fost o experiență unică în care am avut ocazia să colaborez cu colegi aleși din diferite licee pentru a găsi soluții pentru problemele din orașul nostru! Activitatea a fost o modalitate nouă de gândire ce m-a făcut să văd problemele noastre de zi cu zi în alt mod”

Elevă, Liceul Tehnologic De Electrotehnică și Telecomunicații Constanța: „Consider că a fost o activitate atât educativă, cât si foarte interesantă deoarece  am învățat să lucram în echipă și să cooperăm, abordând problemele adevărate ale orașului Constanța.  Tehnica de prezentare mi-a plăcut foarte mult, de asemenea familiarizarea in domeniul economiei.”


foto: Primăria Constanța 


Citește și:

Anunțul Ministerului Educației despre acordarea primei de carieră didactică
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii