Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:12 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacol aniversar Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ a împlinit 71 de ani (galerie foto)

ro

09 Apr, 2016 00:00 4460 Marime text
Atmosferă de sărbătoare, ieri, la Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanţa, care a marcat 71 de ani de existenţă.
 
Actuali şi foşti elevi, profesori, învăţători, foşti directori au dat curs invitaţiei directorului Ion-Denys Ciorogaru şi au sărbătorit împreună cei 71 de ani de existenţă ai Şcolii Gimnaziale nr. 16. La începutul evenimentului, directorul Denys Ciorogaru şi directorul adjunct, Carmen Mitican, au adresat cuvinte de felicitare elevilor, profesorilor şi invitaţilor.
 
Atmosfera de sărbătoare a fost caldă, alături de elevii şi profesorii şcolii aflându-se şi părinţi, bunici, precum şi inspectorul de istorie Paula Iordan şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. De asemenea, Răducu Popescu, fostul inspector şcolar general al ISJ Constanţa, s-a numărat printre invitaţi. Ziua şcolii a cuprins o serie de activităţi, printre care un spectacol aniversar. În cadrul programului, au avut loc concursuri de dans, concursuri sportive, dar şi alte manifestări, toate încheiate cu succes de către participanţi.
 
Expoziţie - „Şcoala din inima mea“
Elevii s-au pregătit din timp pentru sărbătoarea şcolii. Coordonaţi de profesorul de educaţie plastică Adrian Drăguţ, elevii din clasele V-VIII au realizat mai multe desene, cu tema „Şcoala din inima mea“. Cele mai bune 36 de lucrări au fost expuse pe cele două simeze aflate în incinta școlii.

Din istoria unităţii şcolare 

Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ a luat fiinţă în 1945, ca Şcoala Generală „Năsturel“, după numele celui care a donat clădirea. Între 1946 şi 1948, s-a numit Şcoala Generală Km 4-5, iar între anii 1948 - 1950 - Şcoala Generală nr. 17. Din 1950 până în 2012, unitatea a fost denumită Şcoala cu clasele I-VIII nr. 16, între anii 2012 şi 2014 a fost cunoscută sub numele de Şcoala Gimnazială nr. 6, iar în anul şcolar 2014 - 2015, a căpătat denumirea de Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“. Şcoala funcţionează cu un efectiv de 785 de elevi, îndrumaţi de 44 de cadre didactice. Din 2011, în cadrul şcolii funcţionează ca structură şi Grădiniţa cu program normal „Năsturel“.
 
Marin Ionescu Dobrogianu (1866 - 1938) a fost un militar şi istoric român. Şi-a dedicat viaţa studierii geografiei şi istoriei Dobrogei, iar opera sa cuprinde cărţi şi articole dedicate Constanţei şi Deltei Dunării. Marin Ionescu Dobrogianu și-a lăsat semnătura pe lucrarea monumentală „Dobrogia în pragul veacului XX: Geografia matematică, fisică, politică, economică și militară“, publicată în 1904. Istoricul a primit medalia „Bene Merenti“ cl. I, cea mai înaltă distincţie de ordin cultural care se acorda înainte de război, iar la expoziţia din 1906, a fost recompensat cu medalia de aur din partea Academiei Române, pentru lucrarea „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii