Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:38 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin găzduirea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito“ Colegiul „Mircea“ primește recunoașterea statutului de instituție educativ-culturală europeană (galerie foto)

ro

12 Apr, 2019 00:00 1631 Marime text
Nu numai pentru Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, dar și pentru județul Constanța, evenimentul care se desfășoară, zilele acestea, la prestigiosul liceu centenar de la malul mării - întâlnirea finală din cadrul Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito” - aduce în atenție importanța deschiderii de care are nevoie învățământului românesc către Europa, către parteneriatul cu instituții de gen sau/și culturale.
 

„Precum Ovidiu, eu am venit aici ca italiancă și o să plec ca româncă“

 
Aflat la cea de-a XVII-a ediție, Premiul adună reprezentanți - atât profesori, cât și elevi - din România, Italia, Germania, Suedia, Cehia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Portugalia. „Elevii au astfel posibilitatea să intre în actualitatea interesului lor, să-și exprime punctele de vedere, să aibă termene de comparații, dar și să facă schimb de opinii și de experiență între diversele state. Pentru colegiul nostru nu a fost foarte ușor să acceptăm decizia de a găzdui pentru a doua oară, consecutiv, acest premiu, dar aprecierile de la ediția de anul trecut ne-au măgulit. Cu precădere, a fost evidențiată activitatea didactică extraordinară, care trebuia făcută cunoscută mai bine și oferită drept exemplu și pentru alții. De data aceasta avem 10 clase în care se intră la ore. A fost chiar o concurență între profesorii școlii, ceea ce m-a emoționat, știind că nu este tocmai comod să ai oaspeți la ore, mai ales din mai multe țări”, declara ieri prof. Vasile Nicoară, directorul colegiului constănțean.
 
Am dorit să aflăm și de la Natina Cristiano - vicepreședinta Federației Naționale a Profesorilor din Italia (FNISM) și inițiatoarea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito” - de ce au fost alese România și în mod special Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța să găzduiască pentru a doua oară consecutiv această întâlnire. „Aici am găsit un director, un corp profesoral, un colectiv de elevi foarte inimoși, dispuși să se implice în multiple activități. Am avut parte de o primire foarte caldă, o atmosferă pozitivă, care ne permite să desfășurăm activitățile proiectului într-un mod absolut benefic pentru obiectivele noastre. Am putea spune că ei sunt nașii acestui proiect, întrucât Colegiul «Mircea» este implicat încă de la început, din 2002 și a reprezentat unul dintre fondatorii lui. Ca și Ovidiu, eu am venit aici ca italiancă și o să plec ca româncă”.
 
Agenda de evenimente
 
În agenda de astăzi a acestui premiu internațional este prevăzută o vizită la Campusul Cumpăna, prilej cu care va avea loc Conferința „Istruzione e formazione = Europa”. Prezintă: prof. univ. dr. Francesco Gui - personalitate de excelență - secțiunea Cultură, Fernanda Cristóvão - președinta organizației Liga dos Amigos da Escola Secundaria „Augusto Cabrita” Barreiro, Portugalia, și prof. Natina Cristiano - președinta Premiului „Marco e Alberto Ippolito”. Conferința va fi urmată de un program artistic.
 
Apoi, de la ora 18, în holul Colegiului „Mircea” vor avea loc inaugurarea expoziției de fotografie (fotografii realizate de elevii participanți la proiect) și premierea pe secțiuni: poezie / eseu / fotografie/ Premiul „Katia Pangallo” (în Sala Coriolan).
 
Sâmbătă, 13 aprilie, la hotelul „Ibis” vor fi prezentate concluziile workshop-uri, citirea documentului final și premiere DVD - secțiunea cercetare sociologică. De la ora 16, în aceeași locație va avea loc întâlnirea cu personalitățile de excelență, laureatul Premiului „Amicizia” și câștigătorul titlului de Cetățean European, urmată, de la ora 18, la Colegiul Național de Artă „Regina Maria”, de un spectacol oferit de elevii Colegiului „Mircea” și de premierea Personalităților de Excelență și Conferirea Premiului „Amicizia” și a titlului de „Cetățean European”.
 
Ieri, în cancelaria Colegiului „Mircea”, am asistat la unul dintre punctele importante ale agendei, festivitatea de semnare a unei carte de înfrățire, în vederea unei colaborări mai strânse între asociația părinților din liceul-gazdă, reprezentată de Ileana Budurescu, și reprezentanții părinților Escolas „Augusto Cabrita”, Barreiro, Portugalia - Fernanda Cristovão și prof. Mariana Alves (cea care a propus această înfrățire). Ceremonialul a debutat cu intonarea imnurilor celor trei țări cuprinse în parteneriat, dar și imnul Uniunii Europene, însoțite de o defilare a drapelelor.
„Posibilitatea înfrățirii cu liceul portughez ne oferă șansa îmbogățirii experienței noastre, descoperirii și altor forme de susținere a școlii și de dezvoltare a competențelor noastre. Suntem onorați să promovăm această înfrățire ca o sursă de dezvoltare complexă, în folosul societății, a prieteniei și mai ales în folosul familiilor și copiilor pe care îi reprezentăm”, declara Ileana Budurescu.
 
Leonardo Pangallo, membru FNISM – organizator al activităților Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito”, mărturisea că de 17 ani de când organizează acest eveniment este pentru prima oară când se simte copleșit de emoție, întrucât a căutat permanent o instituție de învățământ care să-și depășească „localul” și să se implice în comunitate. „Îmi place să cred că școala nu este protagonistă doar în orașul său, dar în toată țara și mai ales în toată Europa. Iar la Colegiul «Mircea» nu ne simțim oaspeți, ne simțim acasă, datorită directorului Vasile Nicoară și echipei sale”. În opinia oaspetelui italian, școala și comunitatea trebuie să constituie sinergia unui viitor mai bun, iar la Constanța, prin „Mircea”, au descoperit că se poate.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii