Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:10 07 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiția online care a dat „foc” cadrelor didactice „Nu furați banii profesorilor!”

ro

05 Jan, 2021 00:00 3253 Marime text

Doctor în Științele Comunicării, Lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, și Cercetător la Laboratorul Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon, Horea Mihai Bădău a inițiat, la finele anului trecut (29 decembrie 2020), o petiție online purtând titlul „Cerem respectarea legii, respectiv majorarea salariilor profesorilor conform Legii 153/2017, modificata prin OUG 135 din 14 august 2020”.

Semnată virtual de aproape 11.000 de cadre didactice, petiția a fost redactată anterior deciziei Guvernului Cîțu de a îngheța salariile. Așa cum explică autorul petiției, pe blogul său: „Pe 31 decembrie la miezul nopții, i-am scris prim-ministrului și l-am anunțat că există această petiție. Fără să știu că numai cu două ore înainte, adică la ora 22, publicaseră în Monitorul Oficial Ordonanța de înghețare a salariilor. Noaptea ca hoții. Noaptea de Revelion, ca lașii. (...) Au crezut că ne iau prin surprindere dacă ne îngheață salariile în vacanță. Au crezut că ne iau prin surprindere și mai stăm un an cu salarii la nivelul unui agent de circulație sau al unui vânzător la Kaufland, cu 5 ani de experiență. Atât câștigă un profesor cu 20 de ani vechime, cât un vânzător la Kaufland, cu 5 ani vechime. Sau cât un agent de circulație cu școală de subofițeri la Câmpina. Și agenții de circulație au manifestat, furioși, în Piața Victoriei față de înghețarea salariilor. Nici lor nu le convine. Noi, ce să mai spunem.(...) Dacă nu se va respecta legea, nu ne vom opri aici. Le-am propus colegilor profesori și au fost de acord, să facem un frame pe care să-l punem la poza de profil, cu textul: Nu furați banii profesorilor! Și vom înființa Asociația Profesorilor din România. Ziua, nu noaptea, ca hoții”.
 
Iată cuprinsul petiției:
 
Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. „Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, transmis la începutul anului școlar.
 
Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată DIN NOU pentru 2022, deși banii există! În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: “Salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4  din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”. După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022!!
 
Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există!
 
Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!
 
Aceasta nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta înseamnă că în societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat.

 
Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească!
 
Romania are cel mai mic indice de salarizare a educației din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria.
 
Cerem respectarea legii!
 
Legislația în vigoare este Legea 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020:
 
 Articolul 38, alin (4^1) “Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de îndrumare si control din învățământ beneficiază:
      a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima transa de 1/4 din diferența dintre salariul de baza prevăzut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
     b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua transa de 1/4 din diferența dintre salariul de baza prevăzut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
     c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de baza prevăzute de lege pentru anul 2022.
 
Citește și:

Retrospectiva 2020 Digitalizarea învățământului românesc din cauza pandemiei. Dar și regresul educației
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii