Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părinţii de la Colegiul de Marină ar fi preferat, în locul Şcolii nr. 15, să facă naveta la Colegiul „Tomis“

ro

24 Feb, 2018 00:00 4780 Marime text
Ieri, şedinţa Consiliului Local Constanţa a început cu un expozeu al primarului Decebal Făgădău legat de necesitatea reînfiinţării Liceului Militar de Marină la Constanţa, dar şi cu explicaţii la soluţiile găsite pentru această premieră ce se pregăteşte din toamnă, plecând de la realităţile din teren.
1. De ce a fost ales Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“? „Fostul liceu NAVROM are o infrastructură mare, masivă, pe alocuri perimată, iar unitatea şcolară nu are capacitatea să gestioneze întreaga suprafaţă“.
2. De ce căminul şi cantina la Liceul „C.A. Rosetti“? „Are imobile în conservare, care nu arată deloc bine, şi mă refer la cămine“.
3. Cât despre Şcoala 15... „Este goală“ (?!?).
 
Mai mult, a consultat, informal, locuitorii din cartierul Poarta 6, iar „opinia cvasiunanimă a fost că DA, îşi doresc ca Liceul de Marină Militară, ce are statut de unitate militară, să reprezinte un pol de siguranţă în acest cartier“.
 
A fost retras de pe ordinea de zi un punct „întrucât se aşteaptă memorandumul aprobat în şedinţă de Guvern, astfel încât să putem aproba transferul din proprietatea publică a municipiului Constanţa în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale“.

Profesorii de la NAVROM nu exclud ajutorul unui avocat 

Prezentă în sală, alături de alţi colegi şi părinţi, Carmen Maga este de 22 de ani profesor la Catedra de matematică a Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza“ şi recunoaşte că au crescut costurile aferente acestui liceu. „Soluţia propusă de dânşii, respectiv fosta Şcoală nr. 15, nu este una care să ne poată înlesni procesul educaţional. În primul rând, nu avem săli suficiente să ne desfăşurăm programul în două schimburi, întrucât există doar nouă săli. Iar noi avem 22 de clase: cinci clase a IX-a - iar de la anul vor fi şase, patru la zi şi două profesionale, solicitate de Şantierul Naval - clasa a X-a şi a XI-a, patru la zi, una profesională, iar la clasa a XII-a avem patru la zi şi două de postliceală. La ce clase renunţăm? Am avea nevoie de 11 clase, ca să nu mai spunem că e învăţământ tehnic şi avem nevoie de laboratoare pentru profilurile pe care le avem - electric, mecanic, tubulator naval, sală de calculatoare, bibliotecă, arhivă.
 
Căminul de la SNC îl cunoaştem, pentru că facem parte din aceeaşi structură tehnică, dar chiar credeţi că va fi gata în trei-patru luni?
După nişte discuţii pe care le-am făcut şi noi, ipotetice, aseară, împreună cu părinţii elevilor noştri, am zis că, în această idee urâtă şi rea, dacă într-adevăr vom fi mutaţi, vom apela la ajutor din partea unui avocat, care cunoaşte legile mult mai bine decât noi, şi vom încerca, dacă este posibil, pe cale legală, pentru a oferi şi copiilor noştri şansa la educaţie“.
 
Întrebată de ce nu au acceptat să se mute în localul Colegiului „Vasile Pârvan“, prof. Maga a declarat că şi acolo tot nouă clase există. „Noi înţelegem costurile mari pe care le presupune liceul nostru, nu suntem absurzi, nu suntem persoane care să nu ne dăm seama. Ştim exact că este vorba de costuri mari la mijloc, dar nu poţi muta 22 de clase în nouă săli“. 

Părinţii: „La Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu“ 

Reprezentantul părinţilor de la Colegiul de Marină, Simona Coşman, afirma că deja copiii nu mai sunt atenţi la ce se întâmplă la şcoală şi sunt bulversaţi de mutare, pentru că nu ştiu unde vor merge. „Propunerea Consiliului Local nu este viabilă, chiar dacă afirmă că se vor aloca bani de mutare la Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu, în timp ce ai noştri au 17-18 ani şi doi metri înălţime. Unde bagă 30 de copii într-o sală de 3 m pe 4 m? Spaţiile sunt improprii, nu este o soluţie. De acord că este în cartier, dar vreau o educaţie justă, indiferent de locaţie. Discutăm despre nişte spaţii propice învăţământului. Şi nu e cazul nici la «Pârvan», nici la Şcoala 15, care este o şcoală generală, unde copilul meu a terminat opt clase. Când a fost cutremur, au crăpat pereţii şi podeaua. Aş fi preferat Colegiul «Tomis», care este gol, cu clase după-amiaza, iar noi am învăţa dimineaţa“.
 
Cât despre retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CLC a trecerii în administrarea MapN a lotului de la NAVROM, Simona Coşman a declarat că este o strategie, pentru ca decizia să se ia mai apoi pe furiş.

Primarul: „Din această permutare toată lumea are de câştigat“ 

În opinia primarului Decebal Făgădău, mutarea este extrem de benefică, întrucât Colegiul de Marină va beneficia „de un loc adecvat de învăţare atât a disciplinelor teoretice, cât şi a disciplinelor practice, mult mai calitativ. Şcoala nr. 15 arată mult mai bine decât fostul liceu NAVROM. În curte au un spaţiu generos pe care pot construi ateliere adecvate şi dotate cerinţelor de astăzi. Vreau să-i asigur pe profesori, elevi şi părinţi că din toamnă va fi mai bine, nu mai rău“. Adăugând că protestul celor de la Colegiul de Marină a fostul unul în... orb, „neştiind că vor beneficia de condiţii mai bune. Apoi majoritatea a înţeles despre ce este vorba şi lucrurile s-au liniştit“.
 
În momentul în care i-am spus primarului că majoritatea se întreabă de ce a fost nevoie să fie dislocate trei unităţi de învăţământ, în loc să fie creat Liceul Militar în localul ce va fi eliberat de Colegiul „Vasile Pârvan“, acesta a răspuns: „Nu mă interesează ce întrebări îşi pune altcineva. Răspunsul este următorul: din această permutare, toată lumea are de câştigat. În primul rând, oraşul, apoi întreaga reţea de învăţământ şi în al treilea rând elevii“.
 
Şi totuşi, de ce nu s-a vrut „Vasile Pârvan“? „Pentru că este NAVROM“. Cum vor învăţa 22 de clase în nouă săli? „Nu este obligatoriu ca toată lumea să înveţe de dimineaţă. Am avut discuţii şi cu ISJ, şi cu doamna director şi credeţi-mă că este capacitate suficientă“.
 
Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii