Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:20 28 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu despre testarea copiilor împotriva Covid 19 și închiderea școlilor (video)

ro

04 Oct, 2021 17:38 970 Marime text
  • Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli. 
  • Școlile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.
  • Pentru a păstra sănătatea copiilor este ca toate persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a discutat despre testele de depistare a Covid 19 ce pot fi efectuate în școli și despre închiderea școlilor.
 
Acesta a menționat că în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli. Aproximativ 70 de milioane de teste vor fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ.
 

„Este vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă. Acestea nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ. Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate, tocmai ce am transmis o instrucţiune către toate Inspectoratele şcolare judeţene, şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală, pe baza prezentării unui test negativ, test antigen negativ sau test PCT“ – a declarat ministrul Educației.

 
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a menționat că şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.
 

„Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire (de COVID-19) într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă“ – a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

 
Ministrul Educaţiei a mai precizat că pentru a păstra sănătatea copiilor este ca toate persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.
 

„Înţelegem foarte bine temerea oricărui părinte pentru sănătatea propriului copil. Este o temere justificată. Avem nevoie de înţelegere între părinţi, profesori şi autorităţi, avem nevoie de înţelegerea importanţei educaţiei, avem nevoie să înţelegem că nu mai putem face copiii să plătească aşa cum nu de puţine ori am făcut-o în ultima perioadă de timp, din păcate, pentru greşelile noastre, ale adulţilor. Nu copiii sunt responsabili pentru sănătatea părinţilor şi copiilor nevaccinaţi, lucrurile stau exact invers. Dacă ne interesează într-adevăr sănătatea lor, ce putem să facem fiecare dintre noi, singurul lucru eficient pe care-l putem face fiecare dintre noi, dintre cei care spunem că ne interesează sănătatea propriilor copii, este să mergem să ne vaccinăm“ – a mai precizat Sorin Cîmpeanu.


Sursa foto+video: Facebook/Ministerul Educației

Ti-a placut articolul?

Comentarii