Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Cercetării alocă 7 milioane de lei pentru 100 de tineri savanţi români, prin programul ''Ştefan Odobleja''

ro

08 Jan, 2024 12:03 2481 Marime text
Foto: facebook/Ministerul DezvoltăriiMinisterul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a alocat 7.000.000 lei, fonduri din Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV), pentru stimularea performanțelor doctoranzilor și post-doctoranzilor români în activitatea de cercetare.

„Am deblocat Bursele Ștefan Odobleja: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanțăm cu 7 milioane de lei tinerii specialiști români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ștefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii. Fiecare bursier selectat în competiție va beneficia de până la 13.500 de euro pentru activitățile sale de cercetare, pe durata unui an academic”, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.


Conform unui comunicat al Ministerului Cercetării, obiectivele programului sunt creșterea numărului de burse de cercetare acordate, pe bază de competiție, pentru doctoranzi și post-doctoranzi români, de către programe existente, recunoscute la nivel internațional și creșterea atractivității carierei de cercetare, prin crearea unui cadru instituțional favorabil dezvoltării unui parcurs profesional bazat pe etică și performanță.

„Bursele de cercetare Ștefan Odobleja” sunt o competiție multianuală, cu derulare pe întreaga perioadă de implementare a PNCDI IV, care beneficiază de o aprobare anuală a finanțării de către MCID.


Sprijinul financiar acordat în cadrul programului, pentru fiecare bursier, este de maximum 13.500 euro, echivalent lei, la cursul de referință al BNR din momentul semnării contractului. Durata unei burse individuale de cercetare acordată prin acest instrument de finanţare este de maximum 10 luni (perioada anului academic).

„Pentru un an calendaristic, bugetul competiției se va estima după aprobarea Legii bugetului de stat aferentă anului respectiv. Contractarea cererilor de finanțare admise se va face din bugetul anului respectiv, în ordinea depunerii și în limita creditelor bugetare aprobate de MCID cu această destinație.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere online https://uefiscdi-direct.ro.

Ștefan Odobleja a fost un savant remarcabil, contribuțiile sale în sfera ciberneticii aducându-i atât recunoașterea lumii academice, cât și ostilitatea regimului totalitar comunist. Datorită contribuțiilor sale, îndelung ignorate și nerecunoscute, în anul 1990 Ștefan Odobleja a fost ales membru post-mortem al Academiei Române“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

Citește și: 

Ministerul Cercetării anunță burse de 3,7 milioane de lei pentru zeci de tineri!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii