Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Internship în Turcia, organizat de Universitatea „Andrei Şaguna“ „Proiectul şi-a atins scopul, deoarece, când ne-am luat rămas-bun, am plâns toţi“ (galerie foto)

ro

10 Mar, 2015 00:00 2689 Marime text
În luna februarie, studenţi ai Universităţilor „Andrei Şaguna“ şi „Ovidius“ au participat la un internship organizat în cadrul Proiectului european University collaboration network at the Black Sea - UNIVER - SEA.NET.
 
Potrivit conf. univ. dr. Andra Seceleanu, prorector al Universităţii „Andrei Şaguna“ şi manager al proiectului, programul a debutat în urmă cu doi ani şi are ca scop crearea unui mediu cultural comun în bazinul Mării Negre, prin promovarea valorilor educaționale şi prin valorificarea identităților regionale, în condiţiile în care aria problematică a regiunii Mării Negre a devenit, în contextul politicii europene şi mondiale, de mare actualitate.
 
Proiectul a debutat cu cinci instituţii de învăţământ superior incluse: Universitatea „Andrei Şaguna“, în calitate de beneficiar, Universitatea Karabük şi Universitatea Aydin, ambele din Turcia, Universitatea Internațională a Mării Negre din Tbilisi (Georgia) şi Academia de Administrație Publică din Chişinău (Moldova). „Ideea a pornit de la intenţia de a valorifica parteneriatele deja existente cu universităţile din Turcia şi Moldova“, a precizat Andra Seceleanu.
 
În debutul proiectului, s-a constituit Comunitatea Academică a Mării Negre, din care fac parte în prezent peste 60 de universităţi din ţările menţionate mai sus.
 
La programul de internship, au participat 21 de studenţi, dintre care cinci din Constanţa: doi de la Universitatea „Andrei Şaguna“ şi trei de la Universitatea „Ovidius“, parteneră în proiect. Cei 21 de tineri au fost selectaţi în urma participării la un curs online, care a fost susţinut de o echipă internaţională şi interdisciplinară, timp de două luni.

Luiza Nicolae, care urmează cursuri de Jurnalism, anul III, în cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“, s-a numărat printre studenţii selectaţi să facă parte din internship. Eseul ei s-a numit „Interculturalism around Black Sea“ („Interculturalism în jurul Mării Negre“). Despre perioada petrecută în Turcia, ea a declarat: „Pentru mine nu există experienţă bună sau rea, există doar experienţe. Orice călătorie, orice nou loc vizitat are un aport asupra dezvoltării mele personale. Faptul că am avut contact cu oameni diferiţi, din patru ţări diferite, m-a făcut să privesc lumea cu alţi ochii şi am înţeles că toţi suntem la fel în adâncul nostru, deşi, la prima vedere, există diferenţe de cultură şi de religie.“
 
Odată ajunşi în Turcia, studenţii au fost primiţi cu braţele deschise şi au avut parte de activităţi dintre cele mai variate: întâlniri în cadrul cărora au prezentat aspecte semnificative din istoria, cultura și civilizația țărilor de origine, prelegeri pe probleme de multiculturalism şi interculturalitate, dezbateri, având ca obiect, în special, cooperarea transfrontalieră între ţările din regiunea Mării Negre. De asemenea, studenţii au vizitat situri istorice (Safranbolu, aflat în patrimoniul UNESCO, situl genovez de la Amasra, Kastamonu, oraş fondat în secolul XVIII î.Hr.), dar şi muzee, case memoriale, rezervaţii naturale şi monumente ale naturii.
 
„A fost o lună în care am avut activităţi diferite, de la vizite la Moscheea Sultanahmet şi Palatul Dolmabahce, până la plimbări pe insulele Turciei. Cel mai mult şi cel mai mult am rămas impresionată de studenţii Facultăţii de Muzică din Turcia, care au cântat pentru noi live, timp de două ore. Acesta a fost momentul cu cea mai mare încărcătură emoţională“, a mai spus Luiza Nicolae. „Proiectul şi-a atins scopul, deoarece, când ne-am luat rămas-bun, am plâns toţi“, a conchis studenta. 
 
„Astfel de acţiuni nu reprezintă o noutate pentru studenţii noştri. Pentru vara acestui an, se pregătesc deja activităţi similare în Croaţia şi în Italia“, a declarat Andra Seceleanu.
 
Sursa foto: univer-sea.net
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii