Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:32 25 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția elevilor și a cadrelor didactice Prezența online la cursuri va fi monitorizată de unitățile de învățământ

ro

22 Apr, 2020 12:57 15778 Marime text

Începând de astăzi, elevii români s-au reîntors din vacanța de Paște, moment de reluare a cursurilor în mediul online.
În acest sens, a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și /sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfășurarea procesului de învățare on-line din învățământul preuniversitar.
 
Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. În portalul Digital pe educred.ro (https://digital.educred.ro) sunt centralizate platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice. 
 
Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.
 
Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților. 
 
Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetării. 
 
În cadrul instrucțiunii elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, unitățile de învățământ vor verifica și monitoriza modul în care sunt transpuse în practică activitățile suport pentru învățarea on-line. Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale, iar împreună cu învățătorii, profesorii diriginți și cadrele didactice se va organiza un program săptămânal care include activități de învățare  on-line pentru fiecare disciplină de studiu. 
 
Documentul elaborat de Ministerul Educației și Cercetării prevede și o serie de activități pe care cadrele didactice trebuie să le desfășoare în cazul suspendării cursurilor în unitățile de învățământ. 
 
Instrucțiunea pentru crearea și/ sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line mai prevede și faptul că la reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă cu acordul elevului sau al părintelui/tutorelui legal.
 
Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor.

Sursa foto: Facebook Școala Gimnaziala nr. 38 Dimitrie Cantemir Constanta

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Oana 23 Apr, 2020 07:53 Sfanta monitorizare! Duoa 30 de ani de democrație, tot la strigat prezența și numărat ore am rămas. Exista si exceptii, evident, dar procentul este mult prea mic.
  • Nicoleta 22 Apr, 2020 21:02 Toate bune și frumoase. Ne pot monitoriza lectiile online. Dar au transmis părinților și modalitățile de folosire a acestor platforme..? Oare s-a întrebat cineva ca un copil din clasele primare poate intra singur și poate rezolva cerințele de editare și transmitere a fiselor completate? S-a gândit cineva ca dacă părinții sunt la lucru ei nu pot face fata tehnologiei? Și de ce sa nu recunoaștem ca poate nici unii părinți nu au "studiile" necesare de informatica