Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Învățământ Constanța Directorul de la Școala 30 „Gheorghe Țițeica”, eliberat din funcție. Ce spune inspectorul general Sorin Mihai?

ro

20 Sep, 2023 12:21 3824 Marime text
Directorul Școlii nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, prof. Țigmeanu Florentina, a fost eliberată din funcție, decizie luată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Inspectorul general Sorin Mihai a precizat pentru ZIUA de Constanța că eliberarea din funcție s-a efectuat începând cu data de 18 septembrie 2023, conform unei decizii luate de Consiliul de Administrație al ISJ Constanța. „S-a încălcat legislația, în situația respectivă. Doamna director a făcut un raport detaliat, iar faptul că nu a comunicat eficient și a încălcat hotărârile luate de CA-ul ISJ plus alte hotărâri administrative luate în mod nelegal de către aceasta a dus la decizia de a fi eliberată din funcție, decizie luată de CA-ul inspectoratului pe 18 septembrie”, a transmis inspectorul general.

Delegarea de atribuții a fost făcută către directorul adjunct, ulterior urmând să se facă o adresă către școală, în rândul cadrelor didactice care doresc preluarea funcției de director, pentru a depune documentația necesară, dacă își doresc postul.

Situația de la școala 30 a fost explicată și în urmă cu mai bine de o săptămână, când ISJ Constanța a dat următorul comunicat de presă:

„Din anul școlar 2020-2021, a intrat în vigoare Legea nr. 185 din 2020, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care a stabilit, pentru efectivele clasei pregătitoare, un număr maxim de 22 de elevi. Acest fapt nu a mai permis suprapopularea claselor și a condus la stabilirea, în planul de școlarizare, a mai multor clase pregătitoare, ceea ce a acutizat problema spațiului insuficient.
 
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a căutat permanent soluții pentru rezolvarea acestei probleme, propunând funcționarea claselor care nu puteau fi cuprinse în sălile avute la dispoziție în alte unități de învățământ, care aveau spații disponibile. Un exemplu concludent îl reprezintă discuțiile purtate înaintea debutului anului școlar 2022-2023 cu directorii unităților de învățământ Școala Gimnazială Nr. 24 Ion Jalea Constanța și, respectiv, Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța, cărora li s-a propus funcționarea în spații ale Școlii Gimnaziale Nr. 11 Dr. Constantin Angelescu Constanța și, respectiv, ale Școlii Gimnaziale Nr. 6 Nicolae Titulescu Constanța (Adresa 4970A/19.08.2022). Relocarea nu s-a realizat în anul școlar 2022-2023, deoarece la Școala Gimnazială Nr. 24 Ion Jalea Constanța s-au modificat unele spații cărora li s-a dat destinația sală de clasă, iar la Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța au fost utilizate containere amplasate în regim de urgență în curtea școlii.
 
Containerele folosite de către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța nu au fost de la început conforme, deoarece extinderea activității pe aceleași niveluri de învățământ în noi sedii (respectiv amplasarea a două containere de tip modular în curtea școlii) trebuie să aibă documentație înaintată către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Constanța, pentru aviz conform, documentație care se trimite apoi către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Deși nu a fost agreată și aprobată de către IȘJ Constanța, soluția a fost pusă în practică, cu titlu provizoriu, de către conducerea școlii, punând astfel în fața faptului împlinit atât cadrele didactice, cât și elevii.
 
Încercând să intre în legalitate cu cele două containere, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța a înaintat documentație pentru avizare, către IȘJ Constanța, în data de 01.02.2023. Documentația viza extinderea activității în spațiile containerelor, pentru anul școlar 2023-2024. Prin adresa cu nr. 611A/07.03.2023, directoarei i s-a comunicat faptul că nu i s-a avizat solicitarea, în ședința Consiliului de administrație al IȘJ Constanța din 06.03.2023, deoarece nu a depus și autorizațiile necesare. Așadar, doamna directoare cunoștea încă din luna martie a acestui an că nu va putea desfășura activitate didactică în containere.
 
În data de 06.06.2023, tuturor unităților de învățământ din județ li s-a solicitat de către IȘJ Constanța, prin adresa cu nr. 3647A, să precizeze cu celeritate (până pe 16.06.2023, ora 14.00) dacă după finalizarea primei etape de înscriere numărul copiilor admiși la clasa pregătitoare depășește capacitatea instituțională, în vedere relocării acestora în alte unități de învățământ. Au răspuns solicitării numai 3 școli, printre care nu s-a numărat și Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța.
 


Cunoscând situația din anul școlar anterior, IȘJ Constanța a revenit, prin adresa cu nr. 3770A/30.06.2023, numai către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța, amintindu-i obligația de a asigura accesul la educație al tuturor copiilor înscriși și stabilind un nou termen pentru transmiterea solicitării de relocare, anume 04.07.2023, ora 14.00.
 
Deoarece răspunsul pe această speță tot nu a fost transmis, IȘJ Constanța a revenit către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța, prin adresa cu nr. 4647A/25.07.2023, cu solicitarea de a se preciza dacă numărul copiilor admiși depășește capacitatea instituțională, stabilindu-i ca nou termen 26.07.2023, ora 14.00. De această dată, doamna directoare a replicat, prin adresa cu nr.2540/26.07.2023, menționând că „numărul copiilor admiși depășește planul de școlarizare aprobat, nu capacitatea instituțională a școlii.”.


 
O a patra adresă, cu nr. 5885A, a fost trimisă de către IȘJ Constanța către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța pe data de 05.09.2023, solicitându-se același lucru până pe 06.09.2023, ora 10.00, deoarece existau semnale din partea părinților și a cadrelor didactice că cele două containere vor fi utilizate în continuare, și în anul școlar 2023-2024. Directoarea școlii a răspuns, prin adresa cu nr. 2841/06.09.2023, menționând că elevii claselor pregătitoare au fost repartizați în săli de clasă de la parter, de la etajul I și de la etajul al II-lea. Prin aceeași adresă, ne-a comunicat faptul că a repartizat elevii celor 8 formațiuni de studiu, din planul de școlarizare aprobat, în 7 clase pregătitoare, fără acordul IȘJ Constanța, obligatoriu conform prevederilor ROFUIP.
 
Anterior, în 04.09.2023, IȘJ Constanța a transmis către școală adresa cu nr. 5791A, prin care i se reamintea doamnei directoare faptul că solicitarea adresată ARACIP, înregistrată la IȘJ Constanța în 01.02.2023, nu a fost aprobată, așadar, containerele nu au autorizație de funcționare și nu pot avea destinație săli de clasă pentru anul școlar 2023-2024.
 
Conform procesului verbal încheiat în data de 11.09.2023, inspectorii școlari s-au deplasat astăzi la Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța și, în prezența doamnei directoare, prof. Țigmeanu Florentina, au constatat că în containerele modulare învață în acest an școlar 4 clase, în două schimburi: clasa a III-a C, clasa I B (program de dimineață) și, respectiv, clasa a VII-a E, clasa a VI-a A (program după-amiaza).
 
Tot astăzi, 11.09.2023, am transmis adrese către instituțiile abilitate să intervină, conform atribuțiilor și competențelor ce le revin. Am solicitat ca, la finalizarea demersurilor întreprinse, să ni se comunice concluziile și măsurile luate. Concomitent, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța sunt demarate la acest moment acțiuni specifice, menite să rezolve această situație care, din punctul nostru de vedere, pune în pericol activitatea elevilor și a cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța.
 
Legea trebuie să fie respectată, iar copiii nu trebuie să fie expuși pericolelor prin acțiuni care implică riscuri asupra securității și a sănătății”.

Citește și

Situația containerelor utilizate ca săli de clasă de către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii