Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diplomatul american Ronald E. Hawkins Jr., la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“ din Constanţa (galerie foto)

ro

02 Jun, 2016 00:00 3081 Marime text
 
 
Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“ din Constanţa a avut, ieri, invitaţi de seamă. Este vorba despre Isabella Alexandrescu, coordonator proiecte culturale la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, şi Ronald E. Hawkins Jr., consilier pentru presă şi cultură în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.
 
Invitaţii au fost primiţi de doi fraţi, băiat şi fată (gemeni), îmbrăcaţi în costume populare, care le-au oferit vestita pâine cu sare. Ronald E. Hawkins Jr. a stat de vorbă cu elevii şcolii. El le-a explicat acestora, pe înţelesul lor, ce este ambasada şi ce atribuţii are.
 

„Sunt consilier pentru afacerile publice în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Am venit aici în iunie şi este fascinant pentru mine să fiu în România. Vă voi spune câte ceva despre Ambasadă şi apoi vom vorbi despre ce doriţi voi. Ştie cineva ce face o ambasadă? Ce credeţi că facem? Nimic! Doar stăm, savurăm un pahar de vin şi vorbim despre cât este de minunată ţara? Nu! Chiar, ce credeţi că face o ambasadă? Reprezintă o ţară. Sunt diferite secţiuni, aşa cum în şcoli sunt diferite clase. Este şi o secţiune pentru afacerile publice, adică secţiunea mea. Noi ne ocupăm cu presa, cultura şi educaţia. Ne uităm zilnic la televizor, la ştiri şi vedem ce spune presa despre SUA. Sponsorizăm multe programe culturale, încurajăm elevii să meargă să studieze în SUA, iar pe cei din SUA îi încurajăm să vină în România. În august o să trimitem primii liceeni într-un liceu american. Suntem foarte încântaţi că îi putem trimite să studieze acolo. Imaginaţi-vă - timp de un an, 25 de elevi vor învăţa în SUA. Programul se numeşte «Future Leaders Exchange Program». Noi lucrăm cu oamenii din România şi căutăm următorul leader al acestei ţări. Aşa că mergem în şcolile de top să îl căutăm, să discutăm cu el. Acum trimitem 25 timp de un an.
 
Avem şi alte birouri. Birouri politice, care se ocupă de relaţiile politice dintre SUA şi România, birouri economice, care sunt interesate de economia celor două ţări. Avem şi birou de securitate diplomatic, care se ocupă de securitatea clădirii, a caselor, a celor care lucrează acolo“, le-a explicat Ronald E. Hawkins Jr. copiilor.

 
Micuţii i-au adresat lui Ronald E. Hawkins Jr. o mulţime de întrebări, vrând să afle care sunt filmele sale preferate, ce idol are, dar au abordat şi subiecte precum politica sau tragicul atentat din 9 septembrie 2001. Despre acest ultim aspect, diplomatul a spus: „A fost o zi emoţionantă pentru toată America! Nu ştiam ce s-a întâmplat. Am primit un telefon de la şeful meu, care era în Maroc, şi care m-a întrebat ce s-a întâmplat. I-am zis ca nu ştim. Apoi am ştiut că a fost un atac, nu un accident. Nu ne venea să credem! Pearl Harbor a fost ultimul atac. Este teribil! A fost o zi oribilă! Pentru că sunt oameni pe care i-am pierdut. Este trist, pentru că nu au atacat Statuia Libertăţii sau un alt simbol al Americii, ci World Trade Center. Mulţi oameni au murit! Noi, România şi SUA, trebuie să facem o treabă bună împotriva atacurilor, pentru că împărtăşim valorile: suntem ţări democratice, iubim libertatea, suntem în NATO“.
 
Un alt elev l-a întrebat pe oficial ce îl face mândru că este american.
 

„Nu căutăm să fim perfecţi. Dacă ne uităm în istorie, am fost sclavi, dar vedeţi ce departe am ajuns! Să încercăm să facem o ţară mai bună. Am învăţat din greşeli şi am învăţat să facem o lume mai bună. Acest lucru îl admir la SUA. Oamenii sunt superbi“, a precizat diplomatul.

 
Un alt elev l-a întrebat ce iubeşte cel mai mult la România. Ronald E. Hawkins Jr. a spus că cel mai mult îi plac oamenii, diversitatea, iar în ceea ce priveşte preparatele autohtone, sarmalele sunt favoritele lui.
 
Totodată, Ronald E. Hawkins Jr. a fost pus să descrie în trei cuvinte românii. „Interesanţi, amuzanţi şi inteligenţi“, a răspuns oficialul. 
 

„Oriunde am mers, am fost impresionat de inteligenţa şi de cultura voastră. Dracula, Nadia Comăneci, Hagi. Este uimitoare conexiunea voastră cu SUA“, a spus Ronald E. Hawkins Jr..

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii