Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în Constanța

ro

04 Oct, 2022 10:30 1416 Marime text


Noul ministru al Educației, constănțeanca Ligia Deca, s-a aflat în vizită oficială în Constanța sa natală, în calitate de consilier prezidențial, nu mai departe de anul trecut.

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, Ligia Deca a participat în data de 22 mai 2021, la aniversarea celor 125 de ani de excelență în educație ai colegiului, la dezelirea plăcii memoriale cu acest prilej.

Mircista Ligia Deca, la momentul respectiv consilier prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al Proiectului „România Educată“, a fost prezentă la acest eveniment alături de conducerea CNMB, reprezentată de prof.dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, prof. Loredana Tănase, director adjunct, la eveniment participând, totodată, autoritățile locale și centrale.

Placa memorială dezvelită pe 22 mai 2021 în cadru restrâns din cauza condițiilor epidemiologice reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.

Peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe Acropole și este menit să creeze un panteon.

„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară, în cadrul conferinței de presă ce a precedat evenimentul.
 
Acest episod s-a înscris în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.

Ieri, 3 octombrie 2022, mircista Ligia Deca a fost învestită ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru, afirmând, potrivit Agerpres.ro, că aceasta este cea care cunoaște tot parcursul construcției legilor Educației, fiind singura persoană din afara grupului din Ministerul Educației pe care l-a condus și care a scris legile Educației care cunoaște în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educației.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii