Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Elevilor din Constanţa l-ar vrea pe Mazăre după gratii „Ne simţim ameninţaţi de declaraţiile primarului. Solicităm luarea de măsuri preventive!“ (Galerie foto + document)

ro

05 Feb, 2015 00:00 3381 Marime text
Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, printre care preşedintele Eduard Burghelea şi vicepreşedintele Alexandru Manda, s-au prezentat, ieri, la sediul DNA Constanţa unde au depus o plângere penală împotriva primarului Radu Mazăre, pe care îl acuză că „refuză aplicarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011“, respectiv subvenţionarea transportului public în comun pentru toţi elevii, indiferent de veniturile familiei.
 
„Radu Mazăre refuză aplicarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi îi prejudiciază pe elevii înmatriculaţi în municipiul Constanţa, beneficiari ai dreptului stipulat la art. 84 aliniat (1) din Legea 1/2011, şi anume dreptul de reducere la transportul local în comun. Folosul patrimonial necuvenit se realizează în favoarea autorităţii publice locale, astfel fiind aplicabile prevederile art. 13, indice 2 din Legea 78/2000. În municipiul Constanţa sunt înmatriculaţi 35.000 de elevi, care trebuie să beneficieze de acest drept, dar care nu beneficiază, deoarece pârâtul refuză punerea în aplicare a legii“, se arată în plângerea penală formulată de elevi. „Începând cu luna iunie 2000, de când Mazăre Radu Ştefan este primar al municipiului Constanţa, dreptul elevilor la  subvenţionarea transportului nu a fost respectat, prejudiciul creat celor aproximativ 35.000 de beneficiari fiind de peste 50 de milioane de euro. În cadrul şedinţei de CL din 17 iunie 2013, Radu Mazăre a declarat că el nu poate acorda reducere acelor copii care au maşini scumpe. Dar acesta este un drept al elevului, pe  care, dacă nu vrea, nu-l foloseşte“, a explicat Alexandru Manda. Acesta a adăugat că, „prin refuzul de a aplica legea şi de a acorda elevilor reducerea de 50% la transportul local în comun, s-a creat un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro“.

 Elevii se simt ameninţaţi de Mazăre şi cer măsuri preventive

 Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Eduard Burghelea, a precizat faptul că actuala conducere a asociaţiei se simte ameninţată de edilul-şef al municipiului Constanţa: „Mazăre a declarat, într-o conferinţă de presă din 3 februarie, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă informaţia despre depunerea plângerii penale: «E rău şi păcat şi ar trebui să deschidă ochii foarte bine, ca să nu folosesc alt termen, să vadă că toţi cei care au făcut plângeri la DNA şi care arătau cu degetul să-l băgăm în puşcărie, să-i facem, să-i dregem, acum sunt pe undeva pe la priciu. Pentru că Dumnezeu, dacă faci lucruri rele, ţi le întoarce, dacă faci lucruri bune, îţi dă lucruri bune». Termenul «prici» înseamnă scânduri subţiri pe care dorm deţinuţii. Astfel, pârâtul îi asimilează pe reprezentanţii asociaţiei noastre cu nişte viitori deţinuţi, susţinând faptul că persoanele care apelează la forţa coercitivă a statului pentru restabilirea ordinii de drept trebuie să ajungă la închisoare. De aceea, conducerea asociaţiei se simte ameninţată de declaraţiile pârâtului. Solicităm luarea de măsuri preventive asupra pârâtului pentru ameninţarea denunţătorului. Cerem arestarea preventivă a lui Mazăre.“

 Mazăre face apel la Lege

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în cadrul căreia a comentat plângerea penală depusă împotriva sa de Asociaţia Elevilor din Constanţa. Edilul-şef a ţinut să menţioneze, încă de la început, că această asociaţie nu este recunoscută nici de Ministerul Învăţământului, nici de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Totodată, Mazăre a declarat că, deşi plângerea este făcută pe numele său, nu primarul votează în Consiliul Local bugetul municipal, ci consilierii locali. „Conform legii, modificată în anul 2012, până în 2012, bugetul de stat trebuia să acorde integral finanţarea pentru subvenţionarea transportului elevilor. (...) Din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, deci venea de la stat. Din 2013, s-a modificat şi spune aşa, că ea (n.r. subvenţia) se asigură din bugetul local şi din bugetul de stat. Consiliul Local a apreciat că poate asigura din bugetul local subvenţia pentru elevii al căror venit este de până în 18 milioane de lei“, a explicat şeful municipalităţii constănţene.

 „Bajdechi umblă cu Audi A6“

Interesant este însă că, ieri, pentru prima dată, Radu Mazăre a făcut referire la Alexandru Bajdechi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, în prezent, student la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, tânăr care, în ultimii doi ani, l-a criticat constant pe primar pentru că administraţia publică locală a refuzat să subvenţioneze transportul public în comun pentru toţi elevii, indiferent de venit. Astfel, Mazăre a declarat: „Alexandru Bajdechi, ai cărui părinţi au Complexul Integra, umblă cu Audi A6 şi a suferit teribil anul trecut, n-a putut să meargă, având venitul de peste 18 milioane de lei, cu abonament subvenţionat“. Totodată, primarul a afirmat că tânărul Alexandru Bajdechi ar avea o atitudine critică la adresa sa pentru că ar avea anumite interese, dar şi fiindcă ar fi apropiat de ceea ce el a numit „competitori politici“. Mazăre a menţionat aici două formaţiuni politice, şi anume PDL şi PMP.

 „Radu Mazăre nu înţelege aceste noţiuni. Am primit oferte inclusiv de la PSD“

 În replică, tânărul constănţean a declarat că el nu face decât să apere legea şi statul de drept. „Eu apăr legea şi statul de drept. Din păcate, Radu Mazăre nu înţelege aceste noţiuni şi este foarte grav. Nu conduc niciun Audi A6. Nu sunt membru în niciun partid şi nici apropiat mai mult de unul decât de altul. Am primit oferte inclusiv de la PSD, dar le-am respins pe toate. După ce termin facultatea, vreau să dau la Magistratură, iar în acest moment, Radu Mazăre reprezintă un exemplu de persoană care încalcă legea fără simţ de răspundere. Nu sunt interesat de funcţii politice”, susţine Alexandru Bajdechi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor.

Nu mai puţin important, primarul a transmis un mesaj celor care i-au făcut plângerea penală: „Vă spun ce am spus şi ieri (n.r. marţi). Viaţa şi Dumnezeu m-au învăţat că cine face rău găseşte rău. Cine face bine găseşte bine.“

 Despre Asociaţia Elevilor din Constanţa

 Asociaţia Elevilor din Constanţa este singura organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, promovarea drepturilor elevului şi stimularea participării elevilor la actul educaţional. Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost fondată în anul 2013 şi, în prezent, este singura organizaţie reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaţilor.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii