Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A încetat din viață o somitate a matematicii românești

ro

25 May, 2020 19:19 18929 Marime text

În urmă cu puțin timp, prof. Vasile Brînzanescu a făcut public decesul unui matematician de mare valoare - Octavian Stănășilă (19.05.1939-25.05.2020). 
Profesor emerit dr.  Octavian Nicolae Stănăşilă a influenţat viaţa multor generații, timp de aproape 40 de ani, în care nu numai a predat matematica, dar a elaborat fie culegeri, fie manuale. 
Prof. dr. mat. Octavian Stănășilă a fost șef al Catedrei de Matematici de la Universitatea Politehnică București, fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române, fost ministru secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării. Autor de manuale pentru elevi și studenți, și-a dedicat o mare mare din viață să învățământului matematic din România, fiind unul dintre cei mai mari profesori ai Politehnicii bucureștene. A obținut rezultate importante în teoria spațiilor analitice, analiză matematică și teoria semnalelor. Cartea să, în colaborare cu Constantin Bănică, în cele 3 ediții, "Metode algebrice în teoria globală a spațiilor complexe", Editura Academiei, București 1974, "Algebraic methods în the global theory of complex spaces", John Wiley & Sons, London-New York- Sydney 1976, Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes", Gauthier-Villars, Paris 1977 este o carte de baza în teoria spațiilor analitice complexe, care rămâne și astăzi una dintre cele mai citate referințe.
Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: youtube.com Liviu Dumitrascu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii