Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situatii in care ai nevoie de acordul vecinilor pentru obtinerea autorizatiilor de constructii

ro

10 Feb, 2010 02:40 37342 Marime text
cap_3.jpgPotrivit unei informări de presă venite din partea Inspectoratului Teritorial de Construcţii, directorul coodonator al instituţiei, Gigi Chiru, aduce la cunoştinţa tuturor celor interesaţi, care sunt conjuncturile în care persoanele interesate să ridice o construcţie au nevoie de acordul vecinilor.

Astfel, conform legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, acordul vecinilor, exprimat în formă autentică, este necesar atunci când respectivele construcţii noi sunt amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate dar şi în cazul lucrărilor de construcţii care vizează schimbarea destinaţiei clădirii existente. De asemenea, acordul proprietarilor vecini este necesar la momentul în care construcţia în cauză are altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

Acordul vecinilor este valabil doar în măsura în care prin proiectul tehnic şi autorizaţia de construire (respectiv autorizaţia de desfiinţare) se prevăd măsuri pentru punerea în siguranţă a construcţiei preexistente, măsuri care se stabilesc în urma expertizării acesteia. În cazul construcţiilor care îşi vor schimba destinaţia, acordul vecinilor este necesar pentru ca în urma investiţiei proprietarului să nu-i fie create diferite situaţii de disconfort generate de zgomotul produs de construcţii sau a degajării de noxe.

În situaţia în care, nejustificat, vecinii refuză să îşi dea acordul pentru realizarea unei construcţii, investitorul se poate adresa instanţei de judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească, prin care să se constate caracterul nejustificat al refuzului, şi care - în procesul de autorizare - să ţină loc de acord al vecinilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • zol 08 Mar, 2014 09:13 buna ziua,si eu am o problema cu un vecin stau la 200m de capatul orasului,si casA se afla la capatul strazi,vecini de langa mine si din spatele casei sunt de acord dar in fata casei am o gradinita cu program prelungit,si directoarea nui de acord intre locul unde as construi este 30m ,cladirea as face din sewichi panel nu stiu cel deranjeaza pe doamna fintca distanta este destul de mare nu? va rog sa ma ajutati ce pot face in acest caz.Va multumesc'
  • mohammad 20 May, 2012 00:19 Buna ziua am si eu o problema cu un teren de 700mp pe care vreau sa-l construiesc si in c.u. imi cere sa am acordul vecinilor.Am obtinut 4 semnaturi din 8 .Cei care nu si-au dat acordul nu au motive intemeiate "motivul"fiind ca eu sunt strain cu toate ca eu am cetatenie romana.Intrebarea mea este daca ii dau in judecata cam cat ar dura procesul Mentionez ca toti si-au dat acordul la fostul proprietar pentru construirea unei spalatorii auto.Eu vreau sa construiesc un spatiu comercial pe acest teren care este proprietate personala cu intrare separata.Va rog sa-mi dati un sfat am inteles ca exista varianta sa obtin jumatate 1 din semnaturi pentru acordarea autorizatiei?va multumesc
  • mihai giurgiu 10 Aug, 2011 17:54 Buna ziua ! Am o mare problema: locuiesc intr-un complex rezidential ale carui garduri au 1 m inaltime. Am vrut sa inalt gardul care imprejmuieste proprietatea mea, dar m-am izbit de refuzul vecinilor, care s-au coalizat impotriva mea si m-au reclamat la Primarie. Ce sa fac pentru a nu mai depinde de acordul lor ? Va multumesc ! Mihai Giurgiu
  • Bodo 05 Dec, 2010 13:03 Proprietar teren in oras 200mp. vreau sa construiesc garaj pt. piese SH. si nu am acordul unui vecin . Ce fac nu pot face nimic? Tin terenul gol pt. ca nu vrea din invidie el???