Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere publică la Primăria Constanţa, privind construirea unei biserici ortodoxe pe strada Munţii Tatra din cartierul Palas

ro

23 Oct, 2019 00:00 2117 Marime text

Primăria Municipiului Constanţa anunţă consultarea publicului privind elaborarea PUZ - pentru zona delimitată de strada Munţii Tatra, strada Lt. Petre Mănoiu, incinta Liceului CFR şi calea ferată. Adresa imobilului care a generat PUZ-ul este strada Munţii Tatra nr. 45. Iniţiatorul PUZ-ului este Parohia „Întâmpinarea Domnului“, Arhiepiscopia Tomisului. La această adresă va fi construită o biserică pentru enoriaşii din zonă.


Publicul este invitat să transmită observaţii asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, Biroul "Strategii şi Planificare Urbană", în perioada 21.10 - 15.11.2019. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 08.11.2019, între orele 10.00-11.00, la sediul Primăriei Constanţa.


Biroul Strategii şi Planificare Urbană va colecta şi transmite laboratorului/iniţiatorului eventualele observaţii formulate. La rândul său, iniţiatorul/elaboratorul va argumenta (ne)preluarea observaţiilor formulate. Răspunsul la observaţiile transmise în scris va fi comunicat de Primăria Municipiului Constanţa pe data de 25.11.2019.



Reamintim că Primăria Constanţa a emis pe data de 6 august 2018 un act de urbanism pentru Arhiepiscopia Tomisului, care permite ridicarea unui nou lăcaş de cult în cartierul constănţean Palas. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 2949, emis pentru Arhiepiscopia Tomisului, prin Doru Andrei. Potrivit actului, pe strada Munţii Tatra nr. 45, din cartierul Palas, va fi construită o biserică ortodoxă cu casă parohială. Viitoarea biserică va avea hramul Întâmpinarea Domnului, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preot Eugen Tănăsescu.

Întâmpinarea Domnului este prăznuita la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria şi dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbăteasca să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu sunt întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă şi la noi, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naştere, pentru molifta de curăţire şi închinarea pruncilor la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserică şi în numele familiei aduce pe cel născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.


Citeşte şi:

Lăcaş de cult nou în municipiul Constanţa. Unde va fi situat şi ce hram va avea


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii