Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

102 ani de la inaugurare Hotelul Palace, undă verde de la Primăria Constanţa pentru reabilitarea de urgenţă

ro

22 Nov, 2016 00:00 3695 Marime text
Inaugurat în anul 2014, hotelul Palace, situat pe strada Remus Opreanu, va fi reabilitat. Ion Ilie, Anca Maria Ilie, Stelian Ion Ilie, Şerban Mihai Ilie, Ioan Niculae Boată şi Victoria Ştefania Minona Verhuven au solicitat şi obţinut de la Primăria municipiului Constanţa, pe data de 21 noiembrie, Autorizaţia de construire nr. 1793. Potrivit acesteia, solicitanţii au primit acordul municipalităţii pentru „Executarea lucrărilor de primă urgenţă la imobilul S+D+P+3etaje - alimentaţie publică şi hotel - (conform notei de fundamentare şi oportunităţi vizate spre neschimbare şi condiţiilor din avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa nr. 2627/05.08.2016) - documentaţia se va completa până la obţinerea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor“. Imobilul este situat pe strada Remus Opreanu nr. 5-7 din municipiul Constanţa.
 
Hotelul Palace a fost inaugurat în iulie 1914, având, de la început, luxul pe care îl impunea categoria din care făcea parte. Conform ziarului „Conservatorul Constanţei”, din 13 iulie 1914, hotelul avea „250 de camere, ascensorii la toate etajele. Baie pentru fiecare cameră. Lumină electrică. Calorifer. Salon de lectură. Terase. Restaurant de Prim Rang. Terasă pe acoperişul Hotelului. Direcţiunea Dlor Baroni Fraţii de Marçay”. Oferta era şi mai generoasă pentru turiştii veniţi la mare, căci direcţiunea hotelului a creat un serviciu propriu de autobuze elegante, decapotabile, care legau peninsula de gară, dar asigurau celor interesaţi şi excursii în împrejurimi, în special la Mamaia şi Techirghiol. Hotelul rămânea deschis pe tot parcursul anului.
 
De la început, hotelul a găzduit personalităţile care veneau în oraş, în special artişti, scriitori, dar şi oameni politici. După numărul impresionant al evenimentelor petrecute cu şi despre ziarişti, se poate spune că a fost hotelul presei. Spicuind din presa vremii câteva informaţii, aflăm că, în noiembrie 1914, „decanul scenei lirice române, tenorul Ionel Băjenaru, de la Opera română, acela care de 30 ani a cântat pe scenele teatrelor din ţară precum şi în străinătate, cu o adevărată voce de tenor de un timbru din cele mai minunate din câte s-a văzut la noi până în prezent, va da duminică, 25 noiembrie 1914, în sala teatrului Elpis un mare concert festiv în folosul fondului pentru construirea bisericii a lll-a din Constanţa, cu concursul drei Enrichetta Rodrigo, celebra primadonă de la Scala din Milano, care actualmente obţine cel mai mare succes la Opera română din Bucureşti. De asemenea îşi vor mai da concursul cunoscutul scriitor C. Dimitriu Codin, fost artist la Teatrul naţional din Iaşi, Ioan Baston, profesor de muzică, Alexandru Butnaru, C. Niţescu şi Eugeniu Drăgulescu. Oaspeţii sunt cazaţi în cel mai nou hotel al Constanţei, Palace” (Curierul Constanţei, 15, 16, nov. 1914, pag. 2).
 
La începutul lunii aprilie 1916, legat de redeschiderea Cazinoului sau de pregătirile pentru război ale României, în Constanţa se aflau înregistraţi ca vizitatori la hotelul Palace „Constantin Mille, deputat de Bucureşti, prinţesa Bibescu, dna Filotti, Al. Budişteanu, procuror general, avocatul Rosenthal, avocat Pantazzi, omul de ştiinţă Ion Borcea şi actorul Tomasian la hotel Grand, pictorul Nicolae Vernescu la hotel Regina. Găzduiau la Palace prinţul Jean Calimachi cu familia, ministrul Costinescu, actorii Toni BulandraMarioara Ventura, maiorul Radu Rosetti ş.a. (Sirena, 1, nr. 5, 28 aprilie 1916, p. 3).
 
Mai poposeau şi mulţi demnitari turci, care semnau aristocratic, adăugând numelui particula „bey”. În zilele de 10 şi 12 aprilie, ultima fiind chiar Ziua Paştelui, debuta pe scena Cazinoului baletul rus avându-l ca solist pe Troyanowski, regele balalaicii.

Citeşte şi: 

Constanţa de odinioară Palace din Constanţa, hotelul scriitorilor, artiştilor şi mai ales al ziariştilor (1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii