Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea delfinului Mark

ro

03 Jul, 2009 00:49 1767 Marime text

mark_1.jpgDelfinul vedetă al Delfinariului din Constanţa, Mark, botezat aşa de tulceanul care l-a prins în 1986, Gabi Marius Frandeş, a fost antrenat iniţial să lipească mine magnetice de nave.

În 1986, Gabi Marius Frandeş şi-a efectuat stagiul de militar ca scafandru la unitatea Marinei Militare 02145 din Constanţa, aflându-se în subordinea colonelului doctor Tichescu cel care, potrivit sursei, a înfiinţat Delfinariul.
"Pe Mark l-am prins chiar de ziua mea, pe 14 septembrie, şi l-am botezat după mine, prietenii fiind cei care îmi spuneau şi Mark. Asta este una din amintirile frumoase cu el. De la început, Mark s-a remarcat ca un delfin de talie mare şi a fost unul dintre cei mai mari pe care noi i-am prins. A fost foarte uşor de lucrat cu el şi asta ne-a transformat munca în pasiune", îşi aminteşte Gabi Marius Frandeş.
Delfinul a fost prins cu o şalupă de remorcare şi salvare de la unitatea Marinei Militare 02145, cu ajutorul unor unelte asemănătoare cu cele de prins fluturi, dar mai mari.

"În perioada respectivă am mai prins un delfin pe care l-am botezat Alina după sora mea, pentru că şi pe acest delfin l-am prins în apropiere de ziua ei. Primele exerciţii de dresaj erau făcute de noi, scafandrii, apoi interveneau fetele care prezentau doar dresajul. În timpul reprezentaţiilor noi nu aveam voie să apărem la marginea bazinului, pentru că delfinii nu le mai ascultau pe fete" relatează Frandeş.
Misiunea sa şi a colegilor militari era de a-i antrena pe delfini să lipească mine magnetice de nave, în ultimii zece ani tulceanul care l-a dresat pe Mark şi delfinul vedetă din Delfinariul din Constanţa reîntâlnindu-se de vreo patru ori.
Ultima revedere dintre cei doi a fost „intermediat" anul trecut de Dan Arhire, managerul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia pe piaţa românească a apărut revista La Drum.
"Întâlnirea dintre cei doi a fost o tulburare a apelor limpezi după 22 de ani, delfinul amintindu-şi de semnele pe care le învăţase odată", îşi aminteşte Dan Arhire.
În opinia lui Gabi Marius Frandeş, Mark a murit cel mai probabil din cauza bătrâneţii.
"Atunci când l-am prins avea deja şase ani şi probabil că bătrâneţea şi-a spus cuvântul", spune naşul celebrului delfin constănţean.
Delfinul Mark, în vârstă de 31 de ani, a murit, în noaptea de miercuri spre joi, după 23 de ani de captivitate, Delfinariul din Constanţa rămânând acum fără niciun alt exemplar de delfin.

Agerpress

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii