Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei ani de când a murit sculptorul Constantin Lucaci. Creatorul Fântânii cinetice din Constanța. Fântâna a fost repusă, aseară, în funcțiune (galerie foto+video)

ro

19 Jul, 2017 07:03 7102 Marime text
Mâine se împlinesc trei de la moartea lui Constantin Lucaci (n. 7 iulie 1923, Bocșa Română, Caraș Severin - d. 20 iulie 2014), sculptor și profesor de sculptură român, laureat al Premiului Herder în 1984.
 
A devenit celebru, mai ales pentru fântânile cinetice pe care le-a realizat, precum și pentru sculpturile monumentale în piatră și oțel, respectiv pentru diferite ansambluri monumentale combinate, inclusiv al acelora de tipul fântânilor cinetice monumentale.
 
Printre acestea monumentală este Fântâna Cinetică din Parcul de la gară din Constanța, inaugurată în anul 1971.
 
Lucrarea  a fost  realizată de specialiștii de la fosta Întreprindere Mecanică Navală din Constanța, a durat doi ani, a pus probleme tehnice şi a presupus investiţii importante şi cunoştinţe tehnice solide.

Fântâna era de mai multă vreme nefuncțională. În această vară a fost reparată dar după câteva zile au cedat motoarele.

RAJA anunța pe 4 iulie că „din cauza fluctuaţiilor de tensiune înregistrate în ultima perioadă, una dintre celulele postului trafo ce alimentează fântâna arteziană din Parcul Gării Constanţa a cedat, fapt ce a avut drept consecinţă arderea pompei acestui obiect. Echipele RAJA au demontat pompa respectivă, au constatat defectele şi au estimat că lucrările de reparații se vor finaliza la începutul săptămânii viitoare. Drept urmare, până atunci, fântâna arteziană este nefuncțională. Ne cerem scuze tuturor constănțenilor, precum şi turiștilor, pentru acest inconvenient, dar trebuie să înțeleagă că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea defecțiunilor, astfel încât fântâna cinetică din Parcul Gării să redevină un punct de atracție al oraşului”.

De ieri, fântâna a redevenit funcțională spre deliciul copiilor și al celor care trec întâmplător prin Parcul Gării.
 
Sursa foto și video: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii