Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plaja din Mamaia, luată iar cu asalt de vânzătorii ambulanţi. Comerţul de chilipiruri prosperă (fotoreportaj)

ro

20 Aug, 2016 13:34 3329 Marime text
Pufarine, scoici decorative, porumb fiert… aproape orice îi pofteşte inima turistului din Mamaia au de vânzare comercianţii ambulanţi de pe plajă. Imaginile din acest material au fost surprinse de echipa ZIUA de Constanţa pe plaja Albatros din staţiune.

Deşi legea le interzice să facă negoţ la negru pe plajele din staţiuni, pseudoantreprenorilor de sezon nu pare să le pese câtuşi de puţin de amenzile pe care le riscă atunci când se plimbă printre şezlonguri şi prosoape cu tot felul de chilipiruri de vânzare.

Conştienţi pe deplin că activitatea lor este ilegală, vânzătorii ambulanţi se apără spunând că dacă turiştii n-ar cumpăra ce au ei de vânzare, nici ei nu ar mai sta să-i bată soarele în cap pe plajă cât este ziua de lungă. Iar o plasă cu melci, amintire autentică de la mare, se vinde la preţuri de minimum 50 de lei şi poate ajunge până la 75 de lei - halal chilipiruri!

Şi cum porumbul fierb aproape a devenit sinonim cu litoralul românesc, o bucată se vinde pe plajă, direct din sacul de plastic opac, la preţul de 5 lei, negociabil în funcţie de cantitate.

Comercianţii de ocazie profit şi de faptul că, odată alungaţi de pe plajă, poliţiştii nu mai stau cu ochii pe ei, astfel că nimic nu-I împiedică să-şi reia traseul printre şezlonguri la câteva ore după razia poliţiei. Până la urmă, trebuie să-şi scoată şi ei banii pentru a plăti amenzile, nu?

Aşa se face că toată vara, uneori chiar până în extrasezon, nu este turist care să ajungă pe litoralul românesc şi să nu plece apoi acasă cu vreun refren de tipul “Pentru fetele virgine dau porumb cu vitamine. Vitamina A şi B să le crească ...” sau “Pentru domnu’ cu burtică un porumb şi o gagică, mai pe seară o berică” care să-I răsune obsesiv în cap.

Cea mai recentă razie a jandarmilor şi poliţiştilor printre vânzătorii ambulanţi a avut loc săptămâna trecută, când s-au aplicat amenzi ce însumează peste 70.000 de lei. Oamenii legii au confiscat atunci sticle cu nămol, pufuleți, porumb fiert, fructe de pădure şi multe altele, vândute la bucată, găleată, etc.

De altfel, autorităţile le recomandă turiştilor să evite pe cât posibil să cumpere de la vânzătorii ambulanţi, în special alimente, care de multe ori le pot pune sănătatea în pericol.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii