Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani în culorile toamnei (fotoreportaj)

ro

19 Sep, 2019 00:00 3818 Marime text

La 60 de kilometri de municipiul Constanţa se află localitatea Adamclisi, care adăposteşte un complex muzeal alcătuit din trei mari obiective turistice de patrimoniu: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani şi Muzeul de Arheologie.

Monumentul de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul României. El datează încă de pe vremea dacilor şi a romanilor şi a fost ridicat pentru a sărbători victoria romanilor asupra dacilor din anul 102.

Monumentul Triumfal are o înălţime de 39 metri, o formă circulară cu un diametru de 38 m, fiind alcătuit dintr-un nucleu cilindric de 12,6 metri înălţime şi 31 metri diametru, care este construit din zidărie brută, fiind înconjurat la baza de o platformă circulară cu 7 trepte de piatră. Nucleul este îmbrăcat în blocuri de piatră care se continuă cu un rând de metope în număr de 54 (din care până astăzi s-au păstrat numai 49), sculptate în basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii. Monumentul a fost restaurat în 1977, moment în care peste nucleul de piatră original s-a reconstituit monumentul folosindu-se mulaje de ciment. Piesele originale sunt păstrate în muzeul din localitatea Adamclisi, alături de alte piese descoperite în metropola antică romană Tropaeum Traiani.

Fotografii realizate de Nicuşor Buşurică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii