Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Alb şi roşu împletit, mărţişorul a zâmbit. Vestitorii primăverii au înfrumuseţat Constanţa (galerie foto)

ro

26 Feb, 2020 00:00 3492 Marime text

Două fire, alb şi roşu, răsucite, cu flori, scoici, mărgele, broşe suflate cu aur sau argint, care mai de care mai frumoase şi atrăgătoare. Sunt mărţişoarele care au „invadat“ în aceste zile oraşul Constanţa. Comercianţii au expus deja pe tarabe mărţişoare de toate formele, făcute din diferite materiale, pentru toate gusturile şi buzunarele. Cumpărătorii vor plăti de la un 1 leu până la 20 de lei pentru bijuteria primăverii.


În aceste zile, constănţenii pot achiziţiona mărţişoare de la Târgul de Mărţişoare găzduit de Muzeul de Artă Populară Constanţa, de la tarabele de pe aleea pietonală Ştefan cel Mare, de la Gara Constanţa, dar şi din diferite pieţe din municipiul Constanţa.


Dar puţini ştiu că iniţial mărţişoarele erau considerate nişte talismane pentru cei care le purtau. Primele mărţişoare erau purtate în jurul gâtului şi la mână. În unele zone, acest şnur era purtat la pălărie. În funcţie de statutul social, la aceste şnururi se prindea şi un bănuţ de argint. Moneda era asociată soarelui. În aşa, fel mărţişorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Mărţişorul era privit ca un talisman, care îl fereşte pe cel care îl poartă de deochi, de vrăji şi de boli.


La începutul primăverii, mărţişoarele erau oferite de către părinţi copiilor şi nepoţilor şi de către naşe finelor. Se credea că, în felul acesta, copiii erau apăraţi de rele şi de boli şi că aveau să fie sănătoşi precum argintul şi roşii la faţă precum culoarea din şnur. Micile talismane se purtau toată luna martie, apoi se puneau în grajduri sau la icoane. În unele zone erau aruncate peste pomi înfloriţi.
 

Semnificaţia mărţişorului, modificată odată cu trecerea anilor


Mărţişoarele actuale sunt confecţionate tot din două fire alb-roşii, împletite, din mătase, la care se agaţă mici pandantive artizanale, care ar simboliza norocul, sănătatea, iubirea, obiceiul pierzându-şi mult din semnificaţiile iniţiale. Astăzi, mărţişorul este un simbol al primăverii. Oamenii oferă cu multa plăcere de 1 Martie mărţişoare celor pe care îi iubesc, ca simbol al admiraţiei lor, ca respect şi stimă specială, pentru doamne şi domnişoare.


Fotografii realizate de Gelu Strâmboaia


Citeşte şi:

Muzeul de Artă Populară Constanţa găzduieşte Târgul de Mărţişoare. Când va avea loc (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii