Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:10 23 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Una din ultimele supraviețuitoare românce ale Holocaustului a murit

ro

05 Jul, 2019 11:10 632 Marime text
În decursul zilei de astăzi, Eva Mozes Kor, printre ultimii supraviețuitori ai tragediei numită Holocaust, a decedat, potrivit Agerpres.
 
Vestea a venit ca un fulger în rândul celor care au fost profund afectați de povestea experimentelor naziste.
 
Holocaust, cel mai mare genocid al tuturor timpurilor,  este un termen folosit pentru a desemna uciderea în masă a aproximativ 11 milioane de oameni, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Programul de exterminare al evreilor a fost condus de Adolph Hitler în care doctorul Mengele făcea experimente necruțătoare pe diferite persoane, în opinia lui „interesante”. Erau vizați îndeosebi, evreii.
 
În lagărul de exterminare Auschwitz au murit peste un milion de oameni. Acesta deţine recordul din acest punct de vedere.  
 
Nu mulți au fost cei care au supraviețuit experimentelor morții, însă printre ei, până acum câteva ore, se afla și Eva Mozes Kor, una din gemenele originare din Sălaj. Aceasta s-a stins din viață în timpul unei vizite la Cracovia, potrivit anunţului făcut pe site-ul muzeului fondat chiar de ea, CANDLES Holocaust Museum and Education Center, în Statele Unite ale Americii.
 
În cei 85 de ani de existență, Eva Mozes Kor a fost un exemplu de iertare și bunătate sufletească:
 
"Iertaţi-vă duşmanul. Asta vă va elibera. I-am iertat pe toţi cei care m-au rănit: Hitler, Mengele şi toţi ceilalţi. Nu pentru că ei meritau acest lucru, ci pentru că eu meritam acest lucru. Şi sunt convinsă că fiecare om de pe planeta aceasta are dreptul uman şi legal de a fi fericit şi vindecat de orice durere. Iertarea nu este pentru cei care au comis rău, ci este pentru cei care au avut de suferit", i-a îndemnat atunci, pe cei prezenţi, supravieţuitoarea Holocaustului.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii