Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un tribunal francez pentru minori judecă șase foști elevi implicați în decapitarea unui profesor

ro

27 Nov, 2023 17:55 834 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pexels
  • O instanţă pentru minori din Paris a început luni judecarea dosarului în care sunt implicaţi şase foşti elevi implicaţi în decapitarea profesorului Samuel Paty în 2020, informează AFP.

O instanţă pentru minori din Paris a început luni judecarea dosarului în care sunt implicaţi şase foşti elevi implicaţi în decapitarea profesorului Samuel Paty în 2020, informează AFP. Opt adulţi vor fi judecaţi separat în legătură cu asasinatul respectiv, la curtea cu juri specială din capitala Franţei, la sfârşitul anului viitor, conform Agerpres.

În 16 octombrie 2020, profesorul de istorie şi geografie Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost înjunghiat, apoi decapitat în apropierea liceului Conflans-Saint-Honorine din regiunea pariziană, unde preda. Criminalul a fost refugiatul de origine cecenă Abdulah Anzorov, islamist radicalizat, în vârstă de 18 ani, care a fost ucis la scurt timp după aceea de poliţie.

Tânărul musulman îi reproşa profesorului că le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed, în cadrul unei lecţii despre libertatea de exprimare. Anzorov şi-a exprimat într-un mesaj audio în limba rusă satisfacţia că „l-a răzbunat pe Profet”.

Emoţiile provocate de crimă s-au reaprins recent, când un alt tânăr islamist a ucis un profesor, pe Dominique Bernard, căzut victimă fanatismului la jumătatea lui octombrie, la Arras, în nordul Franţei.

În dosarul asasinării lui Paty vor fi judecaţi cinci adolescenţi care în momentul crimei aveau între 14 şi 15 ani. Ei sunt acuzaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în speţă comiterea unor violenţe grave. Procuratura susţine că ei au fost plătiţi pentru a supraveghea împrejurimile liceului şi i l-au arătat pe profesor criminalului.

O altă adolescentă, care atunci avea doar 13 ani, este inculpată pentru denunţ calomnios. Ea a minţit că Paty le-a cerut elevilor musulmani să îşi declare religia şi să iasă din clasă şi abia apoi a prezentat caricaturile cu Mahomed. De fapt, eleva nu fusese prezentă la lecţie. Tatăl ei, Brahim Chnina, şi militantul islamist Abdelhakim Sefrioui, autorul unor materiale video care îi atrăseseră atenţia profesorului, au declanşat însă, pornind de la minciuna tinerei, o campanie violentă în reţelele sociale. Ei vor fi judecaţi în cel de-al doilea proces.

La şedinţa de judecată de luni, tinerii inculpaţi au sosit puţin înainte de ora locală 9.00, având feţele acoperite, însoţiţi de părinţi şi avocaţi. Înaintea lor, în sală intraseră apropiaţi ai lui Paty şi circa zece foşti elevi ai profesorului, care intenţionează să se constituie părţi civile în proces, în ciuda opoziţiei parchetului naţional antiterorist.

Ministrul educaţiei, Gabriel Attal, a declarat că şi sistemul de învăţământ intenţionează să se constituie parte civilă. „Mi se pare indispensabil pentru reafirmarea puternică a voinţei noastre de a apăra valorile republicii, pe care le reprezenta Samuel Paty, şi pentru a-mi exprima sprijinul de nezdruncinat pentru întregul corp didactic, profund lezat de asasinarea barbară a colegului lor”, a declarat el agenţiei France Presse.

Pentru familia lui Paty, procesul este „fundamental”: „Rolul minorilor este esenţial în angrenajul care a dus la asasinat”, a afirmat Virginie Le Roy, care îşi reprezintă părinţii şi o soră.

Ancheta a reconstituit modul în care profesorul a fost prins într-o capcană după zece zile, de la minciuna elevei la atacurile online până la sosirea asasinului în faţa liceului.

Anzorov i-a oferit unui adolescent 300 de euro pentru a i-l arăta pe Paty, susţinând că vrea să îl filmeze pe profesor în timp ce îşi cere scuze. Elevul s-a lăudat cu asta şi a transmis propunerea şi altora, fiindcă "nu se simţea în stare să facă asta de unul singur". I s-au alăturat alţi patru tineri, arată mărturiile de la la dosar. Unii au făcut mai multe ture între liceu şi ascunzătoarea asasinului şi s-au filmat cu bancnotele primite.

Atacatorul i-a cerut unuia din ei să îi telefoneze adolescentei de la care a început totul. Aceasta şi-a repetat minciuna, fără să ştie - din câte a susţinut - că Anzorov asculta.

La audieri, elevii implicaţi au izbucnit în lacrimi şi au jurat că credeau că profesorul va fi doar expus în reţelele sociale, poate „umilit” sau „lovit”, însă nu şi-au imaginat niciodată că „se va ajunge la moarte”.

Când a ieşit de la ore, Paty a fost indicat de adolescenţi: „E acolo”. Profesorul a fost ucis puţin înainte de orele 17.00.

Adolescenţii sunt acum la liceu. Ei ar putea fi condamnaţi la un maxim de zece ani şi jumătate de închisoare. Conform programului planificat, procesul ar urma să se încheie în 8 decembrie.

„E complicat”, a apreciat Dylan Slama, avocatul unuia din inculpaţi: „Toată viaţa va rămâne puştiul implicat în povestea asta”, a încheiat sursa citată.


Citește și:
S-a dat startul campaniei ''Case cu Căldură''. Anunțul Ministerului Energiei 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii