Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:07 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un ofiţer rus este la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina

ro

06 Mar, 2022 21:38 1081 Marime text
Steagul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, foto: iaea.org

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că un ofiţer rus se află în prezent la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată şi ocupată de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina.
 

„Conducerea centralei se află acum sub comanda comandantului forţelor ruseşti care au preluat controlul sitului săptămâna trecută'', a declarat duminică directorul general al agenţiei ONU, argentinianul Rafael Grossi.


AIEA a precizat că autoritatea ucraineană de reglementare nucleară a informat că orice acţiune, inclusiv cele legate de funcţionarea tehnică a celor şase reactoare, necesită aprobarea prealabilă a comandantului rus, potrivit unui comunicat al AIEA privind situaţia de la centrală.

În plus, Grossi vorbeşte despre o a doua "evoluţie gravă", explicând că, începând de astăzi, există probleme de comunicare cu personalul tehnic din Zaporojie, din cauza faptului că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar contactul prin reţeaua mobilă este de proastă calitate.

Această situaţie încalcă unul dintre cei şapte piloni de bază ai securităţii nucleare, şi anume menţinerea unei comunicări fiabile între autoritatea de reglementare nucleară şi operatorul centralei.

Există, de asemenea, probleme de comunicare cu fosta centrală de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, care se află în mâinile trupelor ruseşti invadatoare din 24 februarie.

În plus, AIEA a avertizat că s-a pierdut contactul cu toate instituţiile din oraşul portuar Mariupol, care este asediat de trupele ruseşti folosind diferite surse de materiale radioactive.

sursa Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii