Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de agricultori portughezi s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni, blocând mai multe șosele

ro

01 Feb, 2024 19:54 787 Marime text

Sursa foto: Wikipedia

 
  • Sute de agricultori portughezi s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni şi au blocat joi dimineaţa mai multe şosele, inclusiv două puncte de trecere a graniţei cu Spania, reclamând greutăţile cu care se confruntă în activitatea lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Este foarte dificil să supravieţuieşti", a spus pentru AFP Rui Sousa, în vârstă de 58 de ani, care a participat la un miting cu zeci de fermieri în oraşul Golega din centrul ţării.

„Agricultorii abia supravieţuiesc. Îşi vând produsele pentru mai nimic şi magazinele fac averi", a comentat Ramiro Carvalho Alves, un zidar blocat în spatele tractoarelor adunate la Golega, în centrul ţării.

„Nemulţumirea e în creştere de la anunţul tăierii ajutoarelor" destinate compensării scăderii producţiei agricultorilor, a explicat pentru France Presse Nuno Mayer, purtător de cuvânt al „mişcării civile a agricultorilor din Portugalia", care a făcut apel miercuri la această zi de mobilizare şi care se prezintă ca iniţiativă spontană, nepartizană.


Iniţiativa nu este susţinută de principala organizaţie din sector, Confederaţia agricultorilor portughezi, care consideră că guvernul s-a angajat să revină asupra reducerilor prevăzute.

Pentru a răspunde aşteptărilor agricultorilor, guvernul de la Lisabona a anunţat miercuri măsuri de susţinere în sumă totală de circa 500 de milioane de euro, menite mai ales să contribuie la remedierea consecinţelor secetei care afectează în mod deosebit sudul ţării.

Măsurile cuprind de asemenea o scădere a taxelor pentru combustibilul nerutier.

„Aşteptăm să vedem dacă aceste măsuri se concretizează", a mai spus Mayer, care nu prevede deocamdată o prelungire a protestelor. „Nu vom face ca în Franţa. Vom desfăşura acţiuni paşnice", a dat el asigurări.


În pofida concesiilor Bruxellesului, unde se reunesc joi liderii europeni, nemulţumirea agricultorilor din UE nu s-a diminuat, mai ales în Franţa, unde blocajele unor artere strategice urmau să continue pentru a patra zi consecutiv, pentru a denunţa politica europeană prea complexă, veniturile prea mici, inflaţia, concurenţa externă, mai ales a produselor ucrainene şi creşterea preţurilor la combustibil.
 
Citește și
Protestele transportatorilor bulgari îngreunează traficul la Vama Veche (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii