Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUA Un judecător din New York a dezvăluit o listă cu nume în dosarul Jeffrey Epstein

ro

04 Jan, 2024 17:46 916 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pexels
  • Un judecător din New York a început să dezvăluie miercuri seara numele unor persoane de contact, cunoştinţe, rude, victime sau presupuşi complici ai finanţistului american Jeffrey Epstein, acuzat de trafic sexual cu minore şi care s-a sinucis în închisoare în 2019 înainte de a fi judecat, relatează AFP.
     
Un judecător din New York a început să dezvăluie miercuri seara numele unor persoane de contact, cunoştinţe, rude, victime sau presupuşi complici ai finanţistului american Jeffrey Epstein, acuzat de trafic sexual cu minore şi care s-a sinucis în închisoare în 2019 înainte de a fi judecat, relatează AFP, citat de Agerpres.

Printre aceste aproximativ 150 până la 180 de identităţi - extrase dintr-o mie de pagini de documente judiciare făcute publice de justiţia federală din Manhattan - sunt menţionate numele unor foşti preşedinţi americani - democratul Bill Clinton (1993-2001) şi republicanul Donald Trump (2017-2021) -, însă fără a se menţiona comportamente ilegale sau condamnabile din partea lor.

Aceste dezvăluiri judiciare au fost planificate şi aşteptate după o ordonanţă din 18 decembrie a judecătoarei din New York, Loretta Preska, un document care a avut efectul unei bombe cu ceas în capitala financiară americană, după difuzarea sa pe 19 decembrie.

Această acţiune judiciară este rezultatul unei proceduri pentru defăimare împotriva fostei amante şi complice a lui Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell - care ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani de închisoare din 2022 -, procedură introdusă de o reclamantă americană împotriva cuplului, Virginia Giuffre.

Judecătoarea Preska a menţionat în decembrie 180 de persoane - numerotate sub pseudonimul „Doe” - şi a ordonat ca identitatea lor să fie complet dezvăluită cel mai târziu la „14 zile” după 18 şi 19 decembrie, adică pe 2 sau 3 ianuarie.

Publicaţia britanică Daily News, care a dezvăluit existenţa acestei liste, a afirmat că plângerea pentru defăimare a Virginiei Giuffre împotriva lui Ghislaine Maxwell datează din 2016 şi a fost soluţionată anul următor.

Ziarul Miami Herald a intentat însă atunci o acţiune în justiţie pentru a avea acces la dosar şi pentru a investiga reţeaua Epstein.

Finanţistul american a fost arestat în 2019.

Pentru a justifica dezvăluirea numelor - inclusiv ale personalităţilor deja menţionate în presă - justiţia se bazează pe faptul că anumite persoane sunt uşor identificabile în interviurile publicate în ultimii ani.

În cazul lui Donald Trump, miliardarul new-yorkez este menţionat în documente ca fiind o cunoştinţă a lui Esptein, dar nu se menţionează un eventual comportament delictual sau infracţional.

În ceea ce îl priveşte pe Bill Clinton, mult mai apropiat de Esptein şi care a călătorit cu el în anii 2000, numele său este menţionat de zeci de ori, dar, din nou, fără dovezi clare ale unor fapte ilegale.

Ghislaine Maxwell şi Jeffrey Epstein au format un cuplu la începutul anilor 1990 înainte de a deveni colaboratori.

Fosta vedetă mondenă britanică Ghislaine Maxwell, 61 de ani, a fost găsită vinovată în decembrie 2021 la New York pentru trafic sexual cu minore în numele lui Epstein şi condamnată în iunie 2022 la 20 de ani de închisoare.

Jeffrey Epstein, cu importante legături economice şi politice în Statele Unite şi în străinătate, a fost el însuşi acuzat că ar fi agresat sexual şi violat fete tinere, însă acesta s-a sinucis prin spânzurare într-o închisoare din New York, în august 2019, înainte de a fi judecat, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Tornadă de proporții! Zeci de case și mașini distruse (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii