Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spania, Irlanda, Belgia şi Malta doresc ca liderii UE să solicite încetarea focului în Gaza

ro

10 Dec, 2023 15:17 667 Marime text


Sursa foto: Unsplash



 
  • Spania, Irlanda, Belgia şi Malta doresc ca liderii Uniunii Europene să dezbată săptămâna viitoare situaţia din Gaza şi să solicite împreună o încetare a focului umanitară de durată care să pună capăt conflictului, se arată într-o scrisoare adresată preşedintelui reuniunilor la nivel înalt ale UE, potrivit Bursa.ro

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor reuni în 14-15 decembrie la Bruxelles pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei, despre combaterea agresiunii ruseşti şi despre o revizuire a bugetului UE pe termen lung. Situaţia din Orientul Mijlociu se află, de asemenea, pe ordinea de zi.

Scrisoarea celor patru prim-miniştri, adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summiturile UE, subliniază gravitatea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza şi posibilitatea ca acest conflict să se extindă în întreaga regiune.

În scrisoare se arată că liderii UE ar trebui să ajungă la o poziţie comună pentru a "cere de urgenţă părţilor să declare o încetare a focului umanitară de durată care să poată duce la încetarea ostilităţilor" şi să ceară măsuri pentru protejarea imediată a civililor din Gaza.

Cele patru ţări, care au criticat anterior Israelul pentru modul în care a gestionat conflictul, au solicitat organizarea cât mai curând posibil a unei conferinţe internaţionale de pace despre Gaza pentru a se discuta despre crearea unui stat palestinian alături de Israel. De asemenea, cele patru ţări au declarat că, pentru a preveni extinderea violenţelor în Cisiordania, ar trebui îngheţate bunurile coloniştilor israelieni violenţi care atacă populaţia palestiniană strămutată.

Vineri, Statele Unite au respins prin veto o propunere a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind o încetare imediată a focului din motive umanitare în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza, izolând astfel Washingtonul din punct de vedere diplomatic.
 
Citește și
Sancţiuni împotriva Hamas şi a coloniştilor israelieni şi sprijinul pentru Ucraina, pe agenda miniştrilor de externe ai UE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii