Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:44 06 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune a liderilor UE la Bruxelles. Decizie privind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei

ro

23 Jun, 2022 10:45 397 Marime text
  • Consiliul European se reuneşte joi şi vineri la Bruxelles, unul dintre cele mai aşteptate puncte de pe agenda reuniunii fiind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022. Atât Georgia, cât şi Republica Moldova au depus cererea de aderare la UE la 3 martie 2022. La 17 iunie, Comisia Europeană a emis un aviz favorabil cu privire la cererile depuse de aceste ţări 2022.

Înaintea reuniunii Consiliului European, joi dimineaţa la Bruxelles, va avea loc o reuniune a liderilor UE şi a celor din Balcanii de Vest.

Conform agendei publicate pe site-ul Consiliului European, şefii de stat sau de guvern din UE vor discuta şi despre despre cele mai recente evoluţii în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre impactul acestuia asupra crizei mondiale a securităţii alimentare. Aceştia vor analiza, de asemenea, continuarea sprijinului acordat Ucrainei de către UE, care cuprinde sprijin economic, militar, politic şi umanitar.

În ceea ce priveşte aspectele economice, participanţii la summit vor lua în discuţie situaţia economică şi recomandările specifice fiecărei ţări, ca parte a semestrului european 2022, precum şi adoptarea de către Croaţia a monedei euro, pe baza raportului său de convergenţă.

De asemenea, liderii europeni vor examina propunerile prezentate în raportul final al Conferinţei privind viitorul Europei, care a fost prezentat celor trei copreşedinţi ai conferinţei la 9 mai 2022. Conferinţa a fost lansată în martie 2021, în urma semnării unei declaraţii comune care a pregătit terenul pentru o serie de dezbateri şi discuţii care au permis oamenilor din toate colţurile Europei să îşi împărtăşească ideile şi să contribuie la conturarea viitorului Europei.


Sursa AGERPRES
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii