Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proteste violente împotriva măsurilor de combatere a epidemiei în Bulgaria. Ciocniri între manifestanţi şi poliţie (VIDEO)

ro

12 Jan, 2022 20:01 1620 Marime text
Un protest împotriva măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, desfăşurat miercuri, 12 ianuarie, în faţa parlamentului de la Sofia, a degenerat în ciocniri între manifestanţi şi poliţie, relatează dpa şi BTA.



Sute de susţinători ai partidului parlamentar Vazrajdane (Renaşterea), de orientare naţionalistă, au fost convocaţi pe Facebook şi aduşi cu autobuze din toată Bulgaria. Protestatarii s-au adunat în faţa parlamentului pentru a se opune măsurilor antiepidemice şi programului de vaccinare, cerând abolirea certificatelor verzi pentru COVID-19.



Susţinând că li se încalcă libertăţile, demonstranţii s-au afişat ostentativ fără măşti de protecţie. Ei purtau pancarte cu texte cum ar fi "Luaţi mâinile de pe copiii noştri", "Vreau o viaţă normală" şi "Nu sunt antivaccin".



La un moment dat, deputaţii au părăsit clădirea parlamentului. Traficul era blocat între sediul băncii centrale a Bulgariei şi cel al parlamentului.



După amiază, demonstranţii au trecut printr-un dispozitiv masiv de forţe de ordine şi au ajuns până la intrarea în Adunarea Poporului, blocată din interior cu mese răsturnate, dar nu au pătruns în clădire. Trei poliţişti au fost răniţi şi au solicitat îngrijiri medicale la spitalul Academiei Medicale Militare.


Vazrajdane a organizat manifestaţia după ce parlamentarii au votat reguli care permit intrarea în sediul legislativului doar cu dovada de vaccinare, vindecare sau prezenţă a anticorpilor, sau cu un test negativ pentru coronavirus.



Premierul Kiril Petkov le-a cerut protestatarilor să găsească un "nou model pentru a face faţă următorului val" de infectări cu coronavirus, trimiţându-şi reprezentanţi într-un grup de lucru, alături de oficialităţi guvernamentale. "Trebuie să plecaţi de la acest protest cu măsuri concrete", le-a transmis el prin intermediul televiziunii private bTV.



Manifestanţii şi-au desemnat 15 reprezentanţi, cărora urma să li se permită accesul în parlament.


Deputatul Ivailo Mircev din partidul Bulgaria Democrată a declarat presei, pe culoarele parlamentului, că astfel de evenimente nu ar trebui să aibă loc în faţa sediului legislativului. El a afirmat că oricine are dreptul de a protesta, dar protestele ar trebui să fie paşnice, iar comportamentele observate i-au discreditat pe demonstranţi.



Numărul de infectări cu coronavirus în Bulgaria a ajuns miercuri la un record de 7062 în 24 de ore, arată datele oficiale. Rata de vaccinare la nivel naţional este cea mai redusă din UE. 

Foto captură YouTube

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii