Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:21 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul bulgar spune că interconectorul de gaze cu România va fi lansat pe 11 noiembrie

ro

05 Nov, 2016 17:52 936 Marime text
Interconectorul de gaze dintre Bulgaria și România va deveni operațional pe data de 11 noiembrie, a declarat sâmbătă premierul bulgar Boyko Borisov la reuniunea sa cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la summitul șefilor de guvern din China și cele 16 state din Europa de Est, informează BTA, citat de Agerpres.

Pentru Bulgaria, interconectorul de gaze cu România va fi primul interconector care va deveni operațional după criza din 2009, care a dovedit că țara vecină este complet dependentă de livrările de gaze naturale rusești și, spre deosebire de alte state membre UE, complet vulnerabilă.

"Bulgaria urmărește în mod activ diversificarea surselor și livrărilor de gaze naturale"a spus Boyko Borisov. În acest sens, premierul bulgar a făcut un apel și pentru finalizarea interconectorului de gaze cu Serbia deoarece este un proiect vital pentru ambele țări. Cele două interconectoare fac parte din strategia guvernului de la Sofia privind realizarea unui hub de gaze naturale pe teritoriul Bulgariei.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Termenul inițial de finalizare a construcției gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, însă finalizarea a fost întârziată de problemele tehnice întâmpinate la construcția secțiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.


Sursa foto: politico.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii