Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:13 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră Exerciții militare navale iraniano-italiene în Golf

ro

28 Sep, 2016 12:35 949 Marime text
O navă de război italiană, aflată în vizită în Iran, a efectuat un exercițiu naval împreună cu două vase iraniene în strâmtoarea Ormuz, semn al bunelor relații între Roma și Teheran, a anunțat astăzi presa iraniană, citată de AFP.
 
Sosirea sâmbătă a navei militare occidentale Euro în portul Bandar Abbas, pe coasta iraniană a Golfului, constituie un eveniment rar de la Revoluția islamică din 1979.
 
Navele Euro, Alvand și Alborz "s-au aflat până acum în strâmtoarea Ormuz și au efectuat exerciții comune", a indicat amiralul Hossein Azad, comandantul regional al marinei iraniene. "Un elicopter iranian și unul italian au zburat împreună și au făcut schimb de informații", a adăugat el.
 
Potrivit amiralului Habibollah Sayyari, comandantul flotei iraniene, în ultimii ani, Iranul a efectuat exerciții navale cu 15 țări din Asia și din Orientul Mijlociu, dar este pentru prima oară când desfășoară aplicații maritime cu o țară occidentală.
 
Este vorba de un "semnal pozitiv" care ar trebui să permită "consolidarea relațiilor dintre cele două țări", a afirmat ambasadorul Italiei la Teheran, Mauro Conciatori, citat de agenția de presă iraniană Isna.
 
Italia a fost cel mai mare partener comercial al Iranului înainte de înăsprirea sancțiunilor europene și americane în 2012 și dorește să profite de acordul cu privire la problema nucleară iraniană și de ridicarea sancțiunilor împotriva Teheranului pentru a-și redobândi acest loc.
 
Pentru prima sa vizită într-o țară occidentală, președintele iranian Hassan Rohani alesese în ianuarie Italia.
 
În luna aprilie, premierul Matteo Renzi a fost primul lider occidental important care a efectuat o vizită la Teheran după acordul nuclear din 2015.
 
Iranul nu are relații militare cu țările occidentale și denunță în mod regulat prezența navelor americane, dar, de asemenea, a celor franceze și britanice în Golf. O serie de incidente a implicat în ultimele luni nave de război iraniene și americane.

(foto ilustrativ)

Ti-a placut articolul?

Comentarii