Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:53 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polonia Principalii lideri ai țării, evacuați cu sprijinul poliției din clădirea Parlamentului (video)

ro

17 Dec, 2016 09:31 1206 Marime text
Mai multe sute de manifestanți ai opoziției blocau, în noaptea de vineri spre sâmbătă, toate ieșirile Parlamentului de la Varșovia unde se aflau prim-ministra Beata Szydlo, șeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski, și mai mult de două sute de deputați ai majorității, transmite AFP, citat de Agerpres.

Aceeași sursă relevă că, puțin înainte de ora 3,00 dimineața (2,00 GMT), un convoi de mașini, care îi transportau pe șefa guvernului, doamna Szydlo, pe Jaroslaw Kaczynski, dar și pe mai mulți alți înalți responsabili ai partidului Lege și Justiție (PiS), a forțat trecerea prin mijlocul manifestanților și, sub protecția polițiștilor, a părăsit Parlamentul.

O parte a manifestanților continuau acțiunea lor și după acest moment, în timp ce un număr de deputați au decis să rămână în interiorul clădirii pentru noapte.

Mai devreme, în cursul nopții, câțiva deputați ai partidului Lege și Justiție (PiS) au încercat să părăsească incinta Parlamentului, dar mașinile lor au fost oprite de mulțimea manifestanților și au trebuit să se întoarcă.

"Constituție", "mass-media libere" și "nu veți ieși până la Crăciun" — au fost scandările manifestanților care fluturau drapele naționale.

Această situație inedită a urmat unei manifestații de câteva mii de persoane în cursul serii de vineri în fața clădirii Parlamentului.

Răspunzând chemării mișcării de apărare a democrației KOD, participanții au dorit să protesteze mai întâi contra unui nou regulament care ar limita accesul mass-media la activitatea deputaților, iar mai apoi împotriva adoptării bugetului de stat pe 2017 în condiții neuzuale și pe care opoziția le consideră ilegale.

De fapt, deputații au fost invitați să procedeze la vot într-o altă sală decât hemiciclul, căci tribuna acestuia era ocupată de mai multe ore de circa 30 de parlamentari ai opoziției care protestau contra noului regulament impus jurnaliștilor.

Potrivit majorității, votul asupra bugetului și cel privind o lege care să reducă pensiile foștilor membri ai poliției politice comuniste s-au derulat conform regulilor, în timp ce opoziția a emis îndoieli cu privire la legalitatea acestora, subliniind că unii deputați nu au putut să intre în sala unde se derula votul din cauza haosului ce domnea de mai multe ore în Parlament.

Pentru mai mulți deputați conservatori, votul prevăzut la legea privind pensiile foștilor agenți și polițiști din regimul comunist a fost cel care i-a incitat pe adversarii lor politici să încerce să-l împiedice. 

Sursa foto: adevarul.ro
Sursa video: Youtube.com

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii