Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului acuză că este o țintă pentru Moscova

ro

03 Mar, 2022 15:59 1119 Marime text


Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, demnitarul cu cel mai înalt rang în rândul Bisericii Ortodoxe, care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, a declarat că a devenit „o ţintă pentru Moscova". 

Atribuirea de către Patriarhia ecumenică a Constantinopolului, al cărei sediu se află la Istanbul, a statutului de "Biserică autocefală" - adică independentă - pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina a nemulţumit Rusia atât de mult, încât această ţară vrea acum să îl pedepsească, a explicat Bartolomeu I.

„Vedem astăzi cât de mare dreptate am avut atunci când am acţionat astfel (...) Ne-ar plăcea totuşi ca statul şi Biserica rusă să nu arate atât de multă animozitate, faţă de mine şi de Patriarhie, şi să accepte această decizie", a adăugat el.

„Dar nu este cazul, Patriarhia şi eu însumi, ca persoană, am devenit o ţintă", a mai spus patriarhul ecumenic al Constantinopolului.

Bartolomeu I a dezvăluit că a efectuat o vizită la consulatul Ucrainei din Istanbul pentru a-şi exprima sprijinul faţă de această ţară, purtând și o discuție prin telefon cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ne-a cerut să ne rugăm şi noi vom face bucuroşi acest lucru. El dă un exemplu pentru poporul său. Ei nu vor să se predea şi au dreptate. De ce ar renunţa la libertatea lor în faţa ocupanţilor?", a adăugat Bartolomeu I.

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut în octombrie 2018 Biserica independentă a Ucrainei, stârnind nemulţumirea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a denunţat „o schismă" şi a rupt legăturile cu Constantinopolul.

Sursa Agerpres 

foto: captură YouTube/ TRINITAS TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii