Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maroc Cutremurul face ravagii! Bilanțul decedaților a ajuns la 632

ro

09 Sep, 2023 11:42 853 Marime text
  • Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. 

Cel puţin 632 de persoane şi-au pierdut viaţa în puternicul seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube enorme şi semănând panică la Marrakech, celebră destinaţie turistică, şi în mai multe alte oraşe, potrivit unui nou bilanţ oficial, citat de Agerpres. .

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.

Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. 

Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.

Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.

Potrivit imaginilor difuzate de media şi de reţelele de socializare, precum şi martorilor, seismul a provocat importante daune în mai multe oraşe ale ţării.

Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, făcând doi răniţi.

Sute de persoane se îndreptau spre această piaţă emblematică a oraşului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le aşterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ. 

În afară de Marrakech, cutremurul a fost resimţit la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Numeroase persoane au ieşit pe străzi în aceste oraşe, temându-se de prăbuşirea locuinţelor lor, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare.

Centrul regional de transfuzie sanguină din Marrakech a lansat un apel către locuitori să se prezinte sâmbătă în sediile sale pentru a dona sânge răniţilor.

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20 reunit în acest weekend la New Delhi, a adresat condoleanţele sale rudelor victimelor puternicului cutremur, declarându-se într-un mesaj pe X (fostul Twitter) "extrem de afectat de pierderile de vieţi".

Cancelarul german Olaf Scholz a adresat şi el un mesaj de condoleanţe după acest cutremur "devastator", evocând "ştiri teribile venind din Maroc".

La 24 februarie 2004, un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, zguduise provincia Al Hoceina, situată la 400 km nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând importante daune materiale.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând peste 12.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului.

Citește și:

Cutremur devastator în Maroc! Numărul decedaților a ajuns la 296
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii