Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul opoziţiei sud-coreene, atacat marţi cu cuţitul, se află tot la terapie intensivă

ro

03 Jan, 2024 13:40 595 Marime text
  • Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat de opoziţie din Coreea de Sud, se afla miercuri internat în continuare la terapie intensivă, după o operaţie de peste două ore în urma unui atac cu cuţitul, transmite Reuters.
     
Lee Jae-myung, liderul Partidului Democrat de opoziţie din Coreea de Sud, se afla miercuri internat în continuare la terapie intensivă, după o operaţie de peste două ore în urma unui atac cu cuţitul, transmite Reuters, potrivut Agerpres.

Lee a fost înjunghiat în gât, iar chirurgii au intervenit pentru refacerea unui vas de sânge important, precizează agenţia. Atacul a fost rapid, dar a fost surprins în multe înregistrări video la o manifestaţie în aer liber.

''Personalul medical din Busan a indicat că, dacă Lee ar fi fost lovit în carotidă de cuţitul agresorului, atunci ar fi putut muri pe loc. Lee se află în prezent (...) la terapie intensivă, dar starea sa de sănătate este gravă, aşa că vizitele sunt dificile", a declarat miercuri deputatul Jung Chung-rae, din partea Partidului Democrat.


Kang Cheong-hee, medic şi membru al aceluiaşi partid, a adăugat că Lee a suferit "o rană gravă" care i-a afectat 60% din circumferinţa venei jugulare.

Atacul a constituit un şoc pentru politicienii sud-coreeni, cu numai trei luni înaintea alegerilor parlamentare. Şeful deputaţilor democraţi, Hong Ik-pyo, a declarat la o reuniune a conducerii partidului că "actul de terorism împotriva preşedintelui Lee Jae-myung a fost evident un atac împotriva democraţiei şi o ameninţare împotriva democraţiei".

Hong a cerut o anchetă rapidă şi măsuri mai stricte de protecţie pentru personalităţile politice; el a readus în atenţie problemele de securitate în timpul campaniei electorale într-o ţară al cărei istoric este marcat de violenţe politice în ciuda regimului restrictiv al armelor de foc.

Un martor ocular, Jin Jeong-hwa, a apreciat că incidentul a demonstrat clar necesitatea unei protecţii mai bune şi mai profesioniste pentru liderii politici, nu doar prezenţa poliţiştilor desfăşuraţi pentru a urmări evenimentele. "Oameni ca liderii opoziţiei au într-adevăr nevoie de echipe de securitate personale", a declarat el agenţiei Reuters, adăugând că potrivit experienţei sale la manifestările politice Lee era foarte expus din punct de vedere al securităţii.

Politicianul democrat a fost învins la o diferenţă mică, sub 1% din voturi, în alegerile prezidenţiale din 2022. El a recurs la discursuri dure pentru a-şi conduce partidul către menţinerea majorităţii parlamentare în faţa conservatorilor preşedintelui Yoon Suk Yeol. Aceştia încearcă la rândul lor să obţină în 10 aprilie majoritatea, pentru prima dată din 2016, şi să sprijine astfel politicile de relaxare fiscală, dereglementare şi reforme sociale ale şefului statului.

Yoon, ca şi alţi politicieni, a condamnat atacul "terorist" asupra lui Lee şi i-a urat acestuia însănătoşire grabnică, a transmis administraţia prezidenţială de la Seul.

Lee a fost transportat marţi în capitală pe calea aerului de la Busan, unde a avut loc atacul, şi - după intervenţia chirurgicală la vena jugulară, prin care sângele revine din cap către inimă - era conştient, potrivit unor oficiali din Partidul Democrat.

Atacatorul a fost imobilizat rapid de membri de partid şi poliţişti şi se află acum în arest. El are 66 de ani şi se pare că se afla la Busan de mai multe zile, pregătind atacul cu un cuţit cu lama de 18 cm, arată informaţii difuzate de poliţie şi presă. Poliţia a refuzat să comenteze detaliile anchetei, inclusiv mobilul; potrivit agenţiei de presă Yonhap, preluate de Reuters, au fost percheziţionate locuinţa şi biroul suspectului din oraşul Asan, la peste 300 de km de locul atacului.

Liderul Partidului Puterea Poporului, de orientare conservatoare, şi-a redus participarea la evenimente publice în urma atentatului, iar ambele formaţiuni politice importante le-au cerut membrilor să se abţină de la comentarii care ar putea radicaliza alegătorii.

După înfrângerea în alegerile foarte disputate din 2022, Lee a fost acuzat de luare de mită în legătură cu un proiect de dezvoltare urbană într-o localitate din apropiere de Seul unde era primar, însă nu a recunoscut nicio ilegalitate, reaminteşte Reuters. 


Citește și:
Cutremur în Japonia. Primul tsunami a ajuns în Coreea de Sud
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii