Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Germania sporeşte bugetul Apărării

ro

07 Nov, 2016 22:30 1450 Marime text
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a calificat luni drept 'legitimă' solicitarea Statelor Unite ca aliații din NATO să-și sporească bugetele militare astfel încât fiecare să respecte solicitarea Alianței de a aloca apărării cel puțin 2% din PIB și a anunțat disponibilitatea guvernului de la Berlin de a duce la îndeplinire acest lucru indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, informează România TV.

'Indiferent cine va fi câștigătorul acestor alegeri, cererea este legitimă și Germania este dispusă să o urmeze', a declarat Ursula von der Leyen la o conferință a creștin-democraților germani, desfășurată la Berlin și care a avut ca temă securitatea internă și externă.

Ea a admis că bugetul german al apărării este departe de 2% din PIB (numai 1,2% pentru anul în curs), dar a evidențiat că anul viitor acest procent va crește, iar creșterea va fi progresivă în anii următori, angajament deja asumat de cancelarul Angela Merkel, potrivit Agerpres. 

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a condiționat angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de sporirea cheltuielilor militare ale acestora, având în vedere că în prezent, în afară de SUA, numai câteva state membre ale Alianței alocă apărării cel puțin 2% din PIB.

Într-un interviu acordat în luna iulie publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni "și-au îndeplinit obligațiile față de noi", potrivit Agerpres.

În plus, candidatul republican la președinția SUA a reafirmat că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe 'generozitatea' americană la acest capitol. 'Îmi doresc să pot continua să respect alianțele încheiate, dar pentru aceasta aliații trebuie să înceteze să profite de generozitatea pe care Statele Unite nu și-o mai pot permite', a indicat Trump.


Sursa foto: Romania TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii