Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea cinematografiei! Regizorul italian Franco Zeffirelli s-a stins din viață

ro

15 Jun, 2019 15:57 2340 Marime text
Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană, potrivit Agerpres.

Regizorul a murit la reşedinţa sa de la marginea Romei.

Franco Zeffirelli "s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni", anunţă presa italiană care citează surse din familia cineastului.

Născut la Florenţa la 12 februarie 1923, Zeffirelli a devenit celebru ca producător de operă prin spectacolele grandioase pe care le-a pus în scenă şi în calitate de regizor, aducând pe marile ecrane adaptări după piese de teatru celebre, precum "Romeo şi Julieta" sau "Îmblânzirea scorpiei", cu Elizabeth Taylor şi Richard Burton în rolurile principale.

Zeffirelli a rămas activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la marginea Romei.

Deseori apreciat mai mult de public decât de critici, Zeffirelli a fost ultimul din generaţia de titani ai cinematografiei italiene şi mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, generaţie din care au făcut parte Federico Fellini, Luchino Visconti şi Vittorio De Sica.

A regizat peste 20 de filme şi a colaborat cu actori uriaşi, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway sau Jon Voight. Dintre filmele sale celebre reamintim "Iisus din Nazaret", "Otello", "Hamlet" (1992, cu Mel Gibson şi Glen Close) sau "La ceai cu Musolini".

Sursă: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii