Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:56 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Publika.md Guvernul Streleţ se clatină.

ro

22 Oct, 2015 17:36 1614 Marime text
Moţiunea de cenzură a Guvernului Streleţ a fost depusă în Parlament. Pentru asta au semnat 42 de deputaţi din Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor. Aceasta va fi discutată la următoarea şedinţă a Legislativului. 

Potrivit lui Dodon, opoziţia are nevoie de încă 6 voturi pentru a reuşi să demită Guvernul.
Cele două grupuri din opoziţie îl acuză pe premierul Streleţ că "nu-şi îndeplineşte responsabilităţile şi că s-a transformat în apărătorul lui Vlad Filat, după reţinerea acestuia la data de 15 octombrie". 


"Constituţia Republicii Moldova statuează că Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. În acest sens, Guvernul reprezintă asigurarea realizării liniilor politice interne şi externe ale ţării, încorporate în programul de guvernare acceptat de Parlament, ceea ce înseamnă iniţierea de proiecte legislative, adoptarea de hotărâri pentru aplicarea acestora, vegherea instituţiilor publice să acţioneze cu operativitate şi profesionalism în respectarea Constituţiei şi a legii.

În pofida celor anunţate, activitatea Executivului şi a conducătorului acestuia sunt orientate în sfera ilegalităţii. În fapt, în data de 15 octombrie 2015, Parlamentul Republicii Moldova a ridicat imunitatea parlamentară a deputatului Filat Vladimir, membru al fracţiunii PLDM. De la această dată, prim-ministrul Valeriu Streleţ care în virtutea funcţiei deţinute are obligaţia constituţională de a conduce Guvernul şi de a coordona activitatea membrilor acestuia, s-a detaşat de la aceste imperative şi s-a transformat în apărătorul acestei persoane, neglijind totalemente atribuţiile guvernamentale şi statale. 

Prim-ministrul este exponentul unei dintre puterile de stat, iar în activitatea sa trebuie să ţină cont de faptul că Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate prin lege. 

Totodată la data de 23 septembrie 2015, domnului Valeriu Streleţ, prin demers, i-a fost solicitat să iniţieze, în mod urgent, procedura de demitere a directorului Centrului Naţional Anticorupţie prin inaintarea propunerii şefului statului. Însă acesta a refuzat să dea curs solicitării motivându-şi inacţiunea prin lipsa de competenţe legale. Şi cu totul altă abordare a avut-o în cazul când interesele personale au dictat-o, solicitând domnului Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, demiterea directorului CNA. Astfel faptele domnului Streleţ pot fi calificate drept abuz de putere.

Mai mult, prin acţiunile primului ministru, Guvernul Republicii Moldova se poziţionează în fruntea unor scandaluri de corupţie. În primul rând este vorba de implicarea domnului Streleţ în facilitarea activităţii unor agenţi economici precum "Caravita" SRL şi "Bioprotect" SRL. Aceste companii au afiliere directă, de exemplu, în calitate de fondator cu persoana de demnitate publică precitată. Prin aceste companii, în opinia mai multor experţi, au fost spălate sume enorme de bani care au fost sustrase din Banca de Economii. Astfel prim-ministrul este implicat în scheme criminale şi coruptibile care prejudiciază bugetul şi averea statului, sărăcesc poporul şi constituie o ameninţare directă în adresa cetăţenilor Republicii Moldova", scrie în moţiunea de cenzură înaintată împotriva Guvernului Streleţ. 

Potrivit legii, Guvernul poate fi demis, prin moţiune de cenzură, cu votul a 51 de deputaţi.

Cabinetul de Miniştri, condus de Valeriu Streleţ, a primit votul de încredere al Parlamentului în data de 30 iulie.

Republica Moldova are un precedent, când în martie 2013, Guvernul Filat a fost demis cu votul a 54 de deputaţi, după ce comuniştii au depus o moţiune de cenzură.

Ti-a placut articolul?

Comentarii