Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:54 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Jurnal.md Premierul Republicii Moldova asigură că Guvernul va îndeplini revendicările protestatarilor

ro

09 Oct, 2015 09:44 1473 Marime text
Guvernul este gata să-şi asume angajamente să îndeplinească revendicările protestatarilor, însă cere încetarea protestelor pe durata executării revendicărilor. A spus-o premierul Valeriu Streleţ aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

„Eu admit că, poate, în anumite situaţii nu am avut o impresie clară despre amploarea multor lucruri. Dar acum eu înţeleg. Şi înţeleg că avem nevoie de schimbări fundamentale. Noi suntem gata să ne asumăm angajamente, aşa cum le vom conveni împreună, pe paşi. Vom stabili în ce termen se vor îndeplini aceşti paşi. Urmează să elaborăm o foaie de parcurs pentru: a stabiliza situaţia politică, a consolida societatea şi pentru a putea fi monitorizaţi prin această foaie de parcurs. Şi la primele întârzieri, să se aprindă luminiţa de penalizare. Este important să stabilim o ierarhizare a acestor revendicări, de comun acord, ca un angajament al guvernării faţă de societate. Totodată, eu cred că şi societatea ar trebui să aibă un angajament, de consolidare socială. Vreau să vă dau un simplu exemplu. Faptul că am avut aceste proteste şi le mai avem, faptul că deja nu doar Piaţa Marii Adunări Naţionale e plină de corturi, ci şi teritoriile adiacente, care chiar nu vor binele ţării (mă refer la partidele pro-estice), nu ne-a ajutat nici cu o iotă să putem avansa şi să găsim o soluţie mai rapidă pentru a avea un acord cu FMI. Dacă noi ne asumăm nişte angajamente, eu cred că ele trebuie să fie reciproce. Pe de o parte, guvernarea îşi asumă să facă nişte paşi care demult trebuiau făcuţi. Pe de altă parte, eu mi-aş dori un angajament reciproc din partea societăţii care a ieşit la proteste, care-şi exercită dreptul constituţional, ca pe durata executării acestor angajamente în ţară să fie linişte, să fie asigurat un spirit de coeziune socială. Şi acesta ar fi un compromis bun. Până la prima eroare a guvernării, până la prima deviere de la plan. Dacă deviem de la plan, protestele se reiau”, a declarat Streleţ.

Totodată, premierul a comentat apelul semnat de el, şeful statului şi preşedintele Parlamentului, prin care a invitat reprezentanţii societăţii civile la discuţii în cadrul cărora să se ia decizii comune privind acţiunile pe care urmează să le întreprindă guvernarea. Apel care a fost calificat drept o tentativă a guvernanţilor de a mima un dialog cu societatea şi de a arunca praf în ochii oamenilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii