Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capitala Chinei, cel mai grav focar epidemic Covid din ultimii doi ani. 25 de milioane de locuitori au fost izolaţi

ro

02 Apr, 2022 20:56 2497 Marime text
Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost izolaţi sâmbătă, 2 aprilie, în contextul în care China se confruntă cu cel mai grav focar epidemic din ultimii doi ani, măsurile stricte anti-COVID-19 suscitând îngrijorare în rândul părinţilor care se tem că vor fi separaţi de copiii lor, informează AFP.



Capitala economică a Chinei a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de cazuri de infectare în această ţară - asociat variantei Omicron a coronavirusului -, care a înregistrat o accelerare la începutul lunii martie.


Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, măsură dăunătoare economiei, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două jumătăţi ale metropolei pentru a permite testarea generală a populaţiei.


Zona vestică a oraşului Shanghai (Puxi) a fost închisă vineri, în timp ce în cea estică (Pudong) urmau fie să ridicate restricţiile după patru zile de izolare.



Sâmbătă, primăria a anunţat menţinerea, mai mult sau mai puţin strictă, a măsurilor de izolare în aproape toată această zonă din Shanghai, unde se află zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri.



Această decizie echivalează cu o izolare de facto a celui mai mare oraş din China, care găzduieşte numeroase multinaţionale şi reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul gigantului asiatic, potrivit analiştilor.


"Mi-e teamă că cele două părţi ale oraşului vor rămâne închise o anumită perioadă", a declarat pentru AFP un locuitor pe nume Wang din zona vestică din Shanghai.


În faţa unei resurgenţe a epidemiei, mai multe saloane expoziţionale din metropolă au fost transformate în ultimele zile în centre de carantină.


Părinţii susţin că le este teamă că vor fi închişi în aceste centre dacă sunt testaţi pozitiv şi îşi fac, de asemenea, griji pentru copiii lor, de care ar putea fi separaţi, în condiţii stricte de izolare.


"Fiica mea nu are nici măcar patru luni. Dacă va fi testată pozitiv, va fi plasată singură în carantină", a declarat pentru AFP un locuitor pe nume Law, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele complet. "Este o nebunie! Un nou-născut nu ar trebui să fie separat de părinţi, indiferent de circumstanţe", a spus bărbatul de 33 de ani, care locuieşte în zona vestică a oraşului Shanghai.



În cazul în care părinţii sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19 şi trebuie izolaţi, oraşul va oferi "ajutor rapid" minorilor lăsaţi nesupravegheaţi, a dat asigurări un responsabil din cadrul municipalităţii, Zeng Qun, citat sâmbătă de agenţia chineză de presă Xinhua.


Copiii rămaşi singuri acasă vor fi îngrijiţi de "tutori provizorii" sau vor fi plasaţi într-un loc prevăzut special în acest scop, a spus oficialul.


Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă peste 9.875 de noi cazuri pozitive la nivel naţional, dintre care aproximativ 6.300 în Shanghai.


În ultima zi a săptămânii trecute, anunţul neaşteptat al primelor măsuri de lockdown impuse începând din ziua următoare a provocat un aflux de consumatori în supermarketuri. De atunci, preţurile legumelor au crescut - triplându-se în unele pieţe -, iar localnicii se plâng de lipsa produselor proaspete.

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii