Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul morților din Kazahstan a ajuns la 42. Este cel mai grav accident minier din istoria ţării

ro

29 Oct, 2023 14:20 749 Marime text
foto: Pexels Explozia într-o mină a societăţii ArcelorMittal sâmbătă în Kazahstan a costat viaţa a 42 de mineri, potrivit unui nou bilanţ al echipelor de salvare duminică, ceea ce face din acest accident minier cel mai grav din istoria acestei ţări din Asia Centrală după obţinerea independenţei de URSS, potrivit AFP.

Şansele de a găsi în viaţă patru mineri daţi dispăruţi erau considerate aproape nule duminică, zi de doliu naţional în această imensă ţară bogată în resurse naturale.

Incidentul de la mina Kostenko din Karaganda (centru) se adaugă unei lungi liste de catastrofe deja survenite la minele kazahe ale ArcelorMittal şi a determinat guvernul kazah să anunţe un acord pentru naţionalizarea filialei locale a gigantului mondial al oţelului, scrie Agerpres.ro. 


Corpurile a 42 de mineri au fost găsite, iar patru mineri sunt căutaţi în continuare

Potrivit unui comunicat al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă la ora locală 15:00 (09:00 GMT), "corpurile a 42 de mineri au fost găsite, iar patru mineri sunt căutaţi în continuare", în timp ce peste 250 de mineri se aflau în subteran în momentul exploziei.Şansele de a găsi supravieţuitori sunt totuşi "foarte slabe" au avertizat echipele de salvare sâmbătă seara, din cauza absenţei ventilaţiei în mină, a slabei autonomii a aparatelor de respiraţie de urgenţă pentru mineri şi a puterii exploziei, care s-a propagat pe o distanţă de doi kilometri.


Căutările sunt complicate de absenţa electricităţii, de lungimea tunelurilor subterane

Potrivit ministerului, căutările sunt complicate de absenţa electricităţii, de lungimea tunelurilor subterane, între care unele sunt inundate, precum şi de distrugerea unor structuri.Imediat după anunţarea accidentului sâmbătă dimineaţa, preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaiev,a ordonat să se pună capăt cooperării cu grupul ArcelorMittal.

În prezenţa familiilor victimelor din Karaganda, el a calificat ArcelorMittal drept cea "mai rea companie din istoria Kazahstanului din punctul de vedere al cooperării cu guvernul".


Citește și:

Incendiu la o mină! Cel puțin 16 morți în urma tragediei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii