Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:43 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproximativ 3.000 de migranți salvați în Marea Mediterană după o zi record

ro

30 Aug, 2016 23:34 1019 Marime text
După un "trist record" luni cu 6.500 de migranți salvați din apele Mediteranei, operațiunile de acest gen au continuat marți în largul Libiei cu 3.000 de persoane salvate într-o serie de acțiuni coordonate de paza italiană de coastă, relatează  Agerpres.

Acest aflux, legat de o vreme favorabilă pentru navigație, nu este, totuși, neobișnuit, numărul total al migranților ajunși în Italia fiind apropiat de cel din ultimii ani.

"Aproximativ 3.000 de migranți au fost salvați marți în cursul a 30 de operațiuni coordonate de paza de coastă", a informat în această seară un comunicat oficial.

La aceste operațiuni au participat numeroase nave, printre care un remorcher, a precizat paza de coastă.

După câteva săptămâni relativ calme, peste 1.100 de persoane au fost salvate duminică, iar alte 6.500 luni, cu ajutorul navelor pazei italiene de coastă, operațiunii europene de combatere a traficului de migranți Sophia, agenției europene Frontex sau al organizațiilor umanitare.

Nava Dignity 1 aparținând organizației Medici fără Frontiere (MSF) a participat astfel luni în zori la salvarea unui vas de pescuit "cu peste 650 de persoane la bord", a povestit Nicholas Papachrysostomou, coordonator în cadrul MSF.

Imagini filmate de un jurnalist, la bordul vasului unei alte organizații neguvernamentale implicate în operațiuni, Proactiva Open Arms, au arătat scene de panică pe puntea navei, numeroși migranți sărind în mare pentru a încerca să ajungă în bărcile pneumatice de salvare.

"Mulți dintre ei nu au văzut marea niciodată, la bord se aflau femei în vârstă, persoane bolnave și numeroși copii de 13 sau 14 ani care au călători singuri. S-au luptat între ei pentru a fi salvați primii, au sărit în apă, a fost dificil de ținut situația sub control", a explicat Nicholas Papachrysostomou.


"De-a lungul zilei, orizontul s-a umplut de vase", a adăugat el, contactat telefonic în timp ce Dignity 1 se îndrepta spre portul Vibo Valentia din sudul Italiei.

"A fost o zi ieșită din comun", a subliniat el, iar organizația Proactiva Open Arms s-a referit pe pagina sa de Facebook la "o zi fără sfârșit" și un "trist record".

Printre persoanele salvate, numeroși adolescenți minori neînsoțiți, precum și copii mici și nou-născuți împreună cu părinții, a menționat comunicatul.

Ti-a placut articolul?

Comentarii