Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apariţie ''foarte neobişnuită'' a unui urs polar. "Nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva, nici măcar agenţii de la faună sălbatică sau poliţiştii"

ro

01 May, 2022 11:48 1447 Marime text
Urs polar, foto: Pexels

Un urs polar a fost observat sâmbătă într-o zonă din Quebec, la sud de fluviul Saint-Laurent (St. Lawrence), locuitorii unei mici aşezări din vecinătate fiind avertizaţi de autorităţi asupra vizitei extrem de neobişnuite, relatează duminică AFP.


Animalul cu blană albă, simbol al încălzirii globale, a fost văzut sâmbătă dimineaţă la Madeleine-Centre din Gaspésie, potrivit martorilor. Ursul polar era încă în libertate în cursul după-amiezii, iar autorităţile responsabile de gestionarea şi protecţia speciilor sălbatice încercau să-l localizeze.

 

"Câinele lătra, apoi l-am auzit pe soţul meu strigând că este un urs", a declarat pentru AFP Sophie Bonneville, care locuieşte câteva luni pe an în acest sat cu aproximativ 2.000 de locuitori, situat la peste 800 de kilometri nord-est de Montreal, şi care este în prezent acoperit de zăpadă.

Sureté du Québec (SQ, poliţia provincială) i-a avertizat ulterior pe locuitori prin intermediul Twitter: "Un urs polar a fost văzut în zona Madeleine-Centre. Poliţia securizează zona. (...) Rugăm locuitorii să rămână la adăpost şi să nu se aventureze afară".


Uimită de prezenţa prădătorului arctic în curtea sa, martora a declarat că "nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva, nici măcar agenţii de la faună sălbatică sau poliţiştii. Oamenii au crezut că e o glumă".


"Este foarte neobişnuit că o astfel de specie nordică se găseşte atât de departe de limita sa sudică de distribuţie", a declarat pentru AFP Lyne Morissette, biolog şi ecolog marin, precizând că "actualele perturbaţii climatice au un cuvânt de spus în acest caz".


Poliţia a securizat sâmbătă regiunea în care a fost observat animalul şi în care numeroase persoane obişnuiesc să se plimbe pe jos.

"Ne-am dus din uşă în uşă pentru a-i sfătui pe locuitorii din zonă să rămână înăuntru", a explicat pentru AFP Stéphane Tremblay, purtător de cuvânt al SQ. "Nu am văzut niciodată" o astfel de situaţie, a precizat el.

"Odată cu schimbările climatice, totul este posibil", a adăugat martora din Gaspésie, care a avut timp să facă câteva fotografii cu animalul înainte ca acesta să se îndrepte spre pădure.


În Canada, ursul polar - cel mai mare carnivor terestru - este o specie cu statut "îngrijorător". Un studiu din 2020 publicat în Nature Climate Change a arătat că încălzirea globală ar putea conduce la extincţia acestui animal emblematic ca urmare a dispariţiei treptate a banchizei de gheaţă, habitatul său. 


Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii