Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

ro

31 Oct, 2022 11:49 1358 Marime text
imagine cu rol ilustrativ
Douăsprezece nave-cargo s-a îmbarcat luni din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe 'termen nedefinit' din cauză că nu poate 'garanta siguranţa navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.


Ce spune ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov
 

'Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată', a scris Kubrakov pe Twitter.


Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că 'nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!'.

Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa 'până la noi ordine' din procesul de inspectare a navelor., scrie Agerpres.ro.

Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.


Anunțul lui Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea 'cu foamea' prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.

'Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală', a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.

'Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate', a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: 'Şi acesta este - apropo - răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia'.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii