Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci şi zeci de ore în celule Se înmulţesc zilele de arest pentru fraţii Livadariu

ro

25 Aug, 2011 00:00 1792 Marime text
Primele 30 de zile de arest pentru cunoscuţii afaceriştii constănţeni Livadariu - acuzaţi de procurorii anticorupţie de evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni de pe urma cărora s-ar fi creat un prejudiciu estimat la 16 milioane de euro - s-au terminat ieri. Cu toate acestea, nu libertatea îi aşteaptă pe fraţii Ion şi Stelian Livadariu: magistraţii bucureşteni au decis că 30 de zile arest nu sunt suficiente, astfel că au prelungit mandatele de arestare emise iniţial pe numele celor doi.

În aceeaşi situaţie se regăsesc şi afaceriştii Peter Attila Racz, dar şi Dumitru Costache. Toţi patru au atacat în recurs decizia Tribunalului Bucureşti de a prelungi durata arestării. Recursurile celor patru se vor judeca la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de trei zile. Procesul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au cerut judecătorilor să prelungească mandatele de reţinere s-a judecat la sfârşitul săptămânii trecute la Tribunalul Bucureşti. Cazul a fost înregistrat sub numărul 57486/3/2011, iar în urma deliberărilor, judecătorii bucureşteni au decis să admită cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Conform hotărârii, instanţa „dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24.08.2011 la data de 22.09.2011 inclusiv". În acelaşi timp, completul de judecată „respinge ca neîntemeiate cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara formulate de inculpaţii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru".

Cereri de eliberare respinse

Aşa cum am precizat anterior, decizia instanţei Tribunalului Bucureşti a fost deja atacată în recurs de cei patru suspecţi. Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie celor doi Livadariu şi partenerilor lor, Racz şi Costache, merg de la constituire de grup infracţional organizat şi până la evaziune fiscală şi instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă. Astfel, DNA susţine că cei patru ar fi implicaţi în afaceri ilegale cu petrolul, ce ar fi dus la prejudicierea statului cu suma de 16 milioane de euro. Pe scurt, mecanismul pus la cale de suspecţi viza, în esenţă, potrivit procurorilor, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. „În concret", au susţinut anchetatorii, „inculpaţii au folosit, în perioada 2009 - 2010, antrepozitul fiscal al SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia şi i-au instigat pe reprezentanţii legali ai acestei firme să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive". În acest context, surse apropiate cazului susţin că este foarte probabil ca primelor 30 de zile petrecute în arest de cei patru suspecţi să le urmeze alte câteva zeci, petrecute în celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române. De altfel, nu este de trecut cu vederea că instanţele bucureştene au respins sistematic toate cererile de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de fraţii Livadariu şi de partenerii acestora.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii