Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de percheziții, efectuate în ultimele două săptămâni! Au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.200.000 de lei

ro

14 May, 2023 10:22 952 Marime text
Polițist în misiune. Foto: IPJ Bistrița NăsăudPoliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, 173 de percheziții. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.200.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 173 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.

În cauzele penale instrumentate, faţă de 21 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 14 acțiuni de amploare.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 6.245.434 de lei

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 25.320 de țigarete, 300 de grame de bijuterii și 62.415 lei.

Exemple:

1. La data de 10 mai, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au pus în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bihor, Ialomița, Ilfov, Maramureș și Satu Mare.

Activitățile s-au desfășurat la persoane și la sediile/punctele de lucru ale mai multor societăți comerciale, care activează în domeniul comerțului intracomunitar de produse energetice accizabile (benzină și motorină), într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În același timp, au fost puse în executare 13 mandate de aducere, iar persoanele depistate au fost conduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019 - 2022, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, persoanele bănuite ar fi dispus înregistrarea în evidențele contabile ale societăților comerciale a unor tranzacţii fictive, derulate cu societăţi comerciale de tip fantomă, atât rezidente, cât şi nerezidente (Cehia, Germania, Slovacia), controlate direct de aceştia sau prin persoane interpuse, aflate în sfera lor de influenţă, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro, prin compensarea nejustificată a T.V.A. de plată.

În urma perchezițiilor au fost ridicate 5 telefoane mobile, utilizate de persoanele bănuite, împreună cu mai multe documente contabile utile cauzei, fiind instituită și măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale bănuiților, în valoare de 1.217.350 de lei, cât și poprirea asupra conturilor bancare ale acestora, până la concurența a 4.167.321 de lei.

Totodată, au fost descoperite sume de bani în lei și valută, în valoare totală de 51.915 lei, asupra căreia s-a instituit sechestrul asigurător.

De asemenea, în urma probatoriului administrat, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 6 persoane.

La activități au participat poliţiști din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R., Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Bihor, Ialomița, Ilfov, Maramureș și Satu Mare.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al Institutului Național de Criminalistică și de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii și Acţiuni Speciale.

De asemenea, acțiunea a beneficiat și de sprijinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Autorității Vamale Române.

2. La data de 8 mai a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 20 de percheziții, în județele Prahova și Ilfov, dar și în municipiul București, la domiciliile unor persoane bănuite de contrabandă.

25 de persoane au fost conduse la sediul unității, pentru audieri.

În fapt, în perioada decembrie 2022 - mai 2023, persoanele bănuite ar fi introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal, bunuri ce trebuie plasate sub un regim vamal (țigarete, bijuterii, parfumuri, articole de îmbrăcăminte), având ca țară de origine Turcia.

În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii din Prahova, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, agende, cataloage, produse din bijuterii, un dispozitiv de măsurare diametru inel, două cântare electronice destinate cântăririi bijuteriilor, 105 bijuterii (63 confecționate din metal de culoare argintie și 35 de culoare galbenă), 25.120 de țigarete de diferite mărci, 450 de articole vestimentare, purtând însemnele unor mărci protejate, parfumuri de diferite mărci, precum și 15.000 de euro, 1.320 de USD, 15.750 de lei și 1.010 lire turcești.

Valoarea bunurilor descoperite și ridicate, în urma activităților desfășurate este de aproximativ 200.000 de lei.

Prejudiciul preliminar, cauzat bugetului general consolidat, este estimat la 57.780 de lei, reprezentând acciza datorată pentru cantitățile de țigarete identificate.

În cauză, urmează ca reprezentanții Autorității Vamale Române să calculeze taxele vamale, accizele și TVA de plată pentru toate bunurile introduse în țară cu nerespectarea dispozițiilor legale.

Astfel, în baza probatoriului administrat, față de două femei, de 35 și 38 de ani, ambele din județul Prahova, și față de un bărbat, de 28 de ani, din județul Ilfov, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 9 mai a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de persoanele bănuite.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii