Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:57 12 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Video. După captura din Portul Constanța Poliția Română anunță percheziții în mai multe județe. Milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje

ro

12 Apr, 2021 09:36 8239 Marime text

 
La această oră, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 24 de percheziții domiciliare, în București și șase județe, la persoane și firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje.
  
Acțiunea vine după ce, săptămâna trecută, în Portul Constanța Sud Agigea au fost descoperite peste 60 de containere în care se aflau deşeuri lemnoase, metalice precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice). Și asta deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile.
 
Revenind la acțiunea de azi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 24 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.
 
De asemenea, sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.
 
În cauză, vor fi puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care vor fi conduse la sediul poliției în vederea audierii.
 
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei.
 
În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți.
 

La acțiune participă și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Călărași, Dolj, Olt, Prahova și Timiș, precum și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din I.GP.R..

Video - acțiunea din Portul Constanța 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii