Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un barbat a murit deoarece elicopterul care il ducea la spital nu a avut unde sa aterizeze

ro

07 Jul, 2002 00:00 1298 Marime text

Petre Culcea era angajat al SC Rig Service SA, care executa pe platforma lucrari de intretinere si exploatare a utilajelor * Petru Culcea a fost descoperit de un coleg in sala masini Diesel, cazut la podea, in stare de inconstienta * El a murit dupa ce pilotul elicopterului a primit comanda sa nu aterizeze pe heliport, zburand zeci de kilometri de-aiurea

Un fochist de pe platforma maritima "Saturn" a murit pentru ca elicopterul care il transporta la spital nu a avut unde sa aterizeze. Petre Culcea era angajat al SC Rig Service SA, care executa pe platforma lucrari de intretinere si exploatare a utilajelor. Pe 28 iunie, in jurul orei 23.20, Culcea a fost descoperit de un coleg in sala masini Diesel, cazut la podea, in stare de inconstienta. Fochistul era cu fata in sus, iar capul il avea rezemat de baza unui generator electric. Dumitru Cojocaru, cel care l-a descoperit pe Culcea, a anuntat echipa medicala de la bordul platformei, care i-a acordat ranitului primul-ajutor. A fost chemat elicopterul Petromar care se afla in apropiere, intr-o patrulare de rutina. In mai putin de 10 minute, Culcea a fost imbarcat in elicopter, dar pentru ca nu a fost primita aprobarea de aterizare la spitalul Judetean Constanta, a fost transportat la Aeroportul Mihail Kogalniceanu, unde a fost asteptat de o ambulanta. Atat familia, cat si colegii care au fost martori au declarat ca barbatul a murit cu zile si ca ar fi avut sanse sa supravietuiasca daca ar fi ajuns in timp util la spital. Acestia au mai declarat ca elicopterul nu a primit permisiune de aterizare la spital pentru ca heliportul nu era amenajat si nici iluminat corespunzator. Conform declaratiei asistentului medical de pe platforma, care l-a insotit pe Culcea in ambulanta, fochistul a decedat la aproximativ 10 kilometri de spital, in dreptul localitatii Ovidiu. In urma necropsiei efectuate s-a stabilit ca barbatul a decedat in urma unei insuficiente cardio-respiratorii acute, urmata de un accident vascular cerebral. La necropsie a mai fost descoperita si o fisura craniana produsa prin cadere, care insa nu este trecuta in foaie. Din cauza acestei lovituri la cap a existat chiar si suspiciunea ca barbatul ar fi fost ucis.

Ancheta

Pentru a fi elucidat acest aspect al anchetei, pe platforma "Saturn" s-a deplasat joi o echipa de criminalisti, insotiti de inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta. Dupa efectuarea cercetarilor la fata locului, a fost eliminata aceasta varianta, urmand a se stabili, in urma anchetei declansate, daca este vorba de un accident de munca sau de un accident in afara muncii. Petre Culcea avea 47 de ani, era casatorit si avea patru copii. Sotia acestuia, Vasilica, a declarat cu lacrimi in ochi ca nu intelege cum a putut sa moara un om care era perfect sanatos, acest lucru fiind dovedit si de fisa medicala. Mai mult decat atat, sotia fochistului declara ca, in dimineata in care a decedat, sotul sau si-a verificat tensiunea arteriala si totul parea in ordine. Femeia povesteste ca a fost anuntata pe data de 29 iunie ca sotul sau a decedat si ca se afla la morga spitalului. Neclar este pentru familia Culcea si locul unde a decedat Petre. Unii le-au declarat ca barbatul a ajuns in viata la spital si ca a decedat in camera de resuscitare, in jurul orei 01.30, iar altii spun ca barbatul a murit in ambulanta, in drum spre spital. La fel de neclar este de ce nu a fost trecuta in foaia de necropsie si fractura craniana care a dus la ipoteza unei crime. Prea multe necunoscute, o situatie neclara, iar deasupra acestora se ridica o intrebare la care nu va raspunde probabil nimeni: De ce nu poate fi utilizat heliportul de la Spitalul Judetean? De ce nu poate fi amenajat pentru ca, in caz de urgenta, elicopterele sa poata ateriza pe acesta. Probabil, este nevoie de pierderea unei vieti pentru ca cei abilitati sa ia masurile ce se impun. Am incercat sa gasim un raspuns la conducerea acestei unitati medicale, insa nimeni nu a fost de gasit. Familia fochistului este hotarata sa nu renunte si sa lupte pentru a afla de ce a murit Petre Culcea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii